KAKO PREPOZNATI ALERGIJE NA KRAVLJE MLEKO

KAKO PREPOZNATI ALERGIJE NA KRAVLJE MLEKO
фебруар 23, 2021 No Comments Alergologija/Pulmologija admin

Uočavanje simptoma alergije na kravlje mleko

Ako se čini da vaša beba ima neželjene reakcije nakon dojenja, hranjenje na flašicu ili uzimanje hrane koja sadrži mlečne proizvode, možda ima alergiju na kravlje mleko (CMA).

CMA se dešava vrlo malom broju beba mlađih od jedne godine. Nažalost, nije je uvek lako uočiti, jer su simptomi alergije na mleko slični simptomima drugih medicinskih stanja. Stoga, ako mislite da bi vaša beba mogla da ima CMA, važno je da razgovarate sa svojim lekarom.

Kako pomoći lekaru da postavi dijagnozu

mother looking at baby
Pružanje što više informacija o simptomima vaše bebe će pomoći vašem lekaru da postavi dijagnozu

Lekar vaše bebe će želeti da zna o istoriji alergija u vašoj porodici i simptomima koji su izazvali vašu zabrinutost.

Što više dokaza i informacija o simptomima možete da pružite, to bolje. Na primer, ako vaša beba dobije osip nakon hranjenja, fotografišite je i zabeležite koliko je vremena potrebno da se pojavi i koliko dugo traje. Takođe zabeležite detalje bilo kakvog povraćanja, dijareje, grčeva u stomaku ili otežanog disanja, kao i kada se to dogodi u vezi sa jelom, pićem ili drugim aktivnostima.

Ako se dva simptoma pojave u dva odvojena dela tela, poput povraćanja i iritacije kože, obavezno to naglasite.

Zašto su profesionalni saveti najbolji

Teško je dijagnostikovati CMA, jer drugi simptomi mogu prikriti osnovni uzrok. Procenjuje se da do 15% beba može pokazivati simptome koji ukazuju na CMA, ali stvarno dejstvo je samo kod 2–7.5%1.

Stoga je važno da ne reagujete sami ili ne vršite bilo kakve značajne promene u ishrani bebe bez saveta lekara. Ako simptomi vaše bebe potraju, možda ćete morati ponovo da se obratite lekaru.Mnoga mleka nisu pogodna za bebe sa CMA.

Posebno se proizvodi na bazi soje, uključujući adaptirane mlečne formule od soje, ne preporučuju za bebe mlađe od 6 meseci. Ovo zato što sadrže fitoestrogene (jedinjenja na biljnoj bazi sa svojstvima sličnim estrogenu), a istraživanje je pokazalo da 30-50% beba koje reaguju na adaptirana mleka na bazi kravljeg mleka reaguju i na adaptirana mleka na bazi soje.

Ako vaša beba pokazuje simptome CMA, trebalo bi što pre da razgovarate sa svojim zdravstvenim saradnikom ili lekarom.

Izvor: https://aptaclub.rs/

About The Author

Leave a reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *