SAVETI PEDIJATRA ZA NEGU PELENSKE REGIJE KOD BEBA

SAVETI PEDIJATRA ZA NEGU PELENSKE REGIJE KOD BEBA
06.04.2021 No Comments Dermatologija, Pedijatrija kbtim.rs

Beba se rađa sa naboranom kožom i protektivnim slojem pod nazivom verniks, koji otpada u prvoj nedelji života. Nakon toga, bebina koža je meka, glatka i savršena u svakom pogledu. Ipak, koža bebe je u fazi razvoja, kao i ostali organi, i razlikuje se od kože odraslih po strukturi i sastavu, zbog čega je osetljivija i sklona iritacijama.

Zato je osnovno pravilo u vezi nege bebine kože „manje je više“. Bebu ne treba suviše često kupati, preporuke su ili oko tri puta nedeljno ili svakodnevno samo vodom i specijalnim preparatima. Razlog za to je što se beba ne prlja (osim u pelenskom delu), manje se znoji a čestim kupanjem se skida lipidni sloj koji štiti bebinu kožu. Ne treba koristiti preparate za kupanje i negu koji sadrže dodatne supstance kao što su parfemi i parabeni. Poželjno je da bebina odeća bude pamučna i da se pere odvojeno specijalnim deterdžentima. Jedna od najnovijih preporuka je da bebu treba povremeno masirati i to celo telo, jer kao i kod ljuljuškanja, masažom se bebi pokazuje ljubav i daje osećaj sigurnosti. Stručnjaci iz ove oblasti su pokazali da je dodir jedan od načina opstanka, zato što dodir stimuliše različite hormone i stimuliše imunski sistem, što daje protekciju od bolesti. Bebe koje masiraju roditelji su mirnije, bolje spavaju i manje plaču, što je san svakog roditelja.

Uriage

Nega kože pelenskog dela je od ključne važnosti, zbog kontakta bebine kože sa urinom i stolicom. Zato treba da se koriste preparati koji će biti delotvorni i sa što manje neželjenih supstanci. Bebe Creme Lavante krema za kupanje čisti i lako se ispira, istovremeno hidrira i hrani kožu pelenskog dela. Hipoalergogenog je sastava, ne sadrži sapune i parabene. Pored Uriage termalne vode, sastojci ove kreme za kupanje su ilipe puter i glicerin. Preporučuje se za kupanje zdrave kože i to za lice, telo, kosu i za pelensku regiju. Posle kupanja pelenske regije odličan izbor je Prva krema za pelensku regiju koja štiti, umiruje, izoluje i obnavlja kožu zahvaljujući osnovnim sastojcima u vidu Uriage termalne vode i Poly-2P kompleksa. Takođe je hipoalergogena, ne sadrži mirise i parabene, pored beba mogu ga koristiti i deca. Ova krema se koristi preventivno kako bi se sprečila pojava pelenskog dermatitisa. Poznato je da više od polovine beba u toku svog odrastanja ima bar jednom pelenski dermatitis, koji se odlikuje različitim vrstama iritacija u pelenskom delu.

koja štiti, umiruje, izoluje i obnavlja kožu zahvaljujući osnovnim sastojcima u vidu Uriage termalne vode i Poly-2P kompleksa. Takođe je hipoalergogena, ne sadrži mirise i parabene, pored beba mogu ga koristiti i deca. Ova krema se koristi preventivno kako bi se sprečila pojava pelenskog dermatitisa. Poznato je da više od polovine beba u toku svog odrastanja ima bar jednom pelenski dermatitis, koji se odlikuje različitim vrstama iritacija u pelenskom delu.

Iritacijski dermatitis, najčešća vrsta pelenskog dermatitisa, nastaje upravo zbog pelena koje suviše zatvaraju pelenski deo i zbog kontakta sa ekskretima. Izgleda kao crvenilo i otok na različitim mestima u pelenskoj regiji, najviše na mestu gde su ivice pelena.

Alergijski dermatitis je posledica alergijske reakcije na određene supstance u peleni, vlažnim maramicama, kremi za negu, sapunu, šamponu, deterdžentu ili omekšivaču. U prozvodima za bebe česti alergeni su parfemi i različite vrste stabilizatora. Koža u pelenskoj regiji je crvena, sa mestimičnim oštećenjima. Treba pregledati kožu bebe i na drugim mestima, da se vidi da li je došlo do kontakta sa alergenom i pojave iritacija.

Poliklinika Dr Raketić

Gljivični dermatitis u pelenskoj regiji je najčešće posledica infekcije gljvicom Candida albicans, pre svega zato što gljivicama odgovara topla i vlažna sredina. Gljivice su inače normalni stanovnici kože i tako delovi mikrobioma, ali pod uticajem različitih faktora, kao što su dijareja, upotreba antibiotika ili suviše tesne pelene, mogu ubrzano da se razmnožavaju. Javlja se crvenilo i otok u pregibima nogu i zadnjice, kao i na testisima i vulvi. Pored toga se mogu javiti velike kvrge, plikovi ili rane ispunjene gnojem. Gljivični dermatitis karakterišu i tzv. „sateliteske lezije“, gde se oko glavne, velike iritacije nalazi više manjih sličnog izgleda.

Bakterijski dermatitis izazivaju uglavnom dve bakterije i to Staphylococcus aureus i Streptococcus grupe A, koje se razmnožavaju na delovima kože gde već postoje lezije. Ukoliko je u pitanju stafilokokna infekcija kože pelenske regije, uočavaju se plikovi ispunjeni gnojem koji lako pucaju i posle toga ostaju kraste koje se opisuju kao „prebojene medom“. Streptokokna infekcija u ovoj regiji se opisuje kao jarko crvena, dobro definisana ospa u vidu prstena oko analnog otvora, koja se može širiti i na međicu. Usled oštećenja kože može se uočiti manje količine krvi u stolici, a pri izbacivanju stolice se javlja peckanje ili bol u analnom delu.

Dete koje ima bilo koju od navedenih vrsta pelenskog dermatitisa je razdražljivo, pre svega zato što oseća peckanje, svrab ili čak bol u pelenskom delu, što se dodatno iritira time što beba više puta mokri i ima stolicu u toku dana. Usled toga često plače, ne može da se uteši, slabo spava i odbija hranu. Roditelji su zabrinuti i uplašeni, ali uvek postoji rešenje u vidu odgovarajuće nege.

Bariederm Cica gel za pranje obnavlja, umiruje i počišćava, može se koristiti za svakodnevnu higijenu lica i tela kod beba, dece i odraslih. Zahvaljujući svom sastavu koji uključuje Uriage termalnu vodu, TLR2 regulišući kompleks, bakar i cink glukonat, posebno je pogodan za pranje kod pelenskog dermatitisa. Ne sadrži sapune i parabene, bez mirisa je, hipoalergen i održava fiziološki pH kože. Nakon pranja ovim gelom se savetuje Bariederm Cica obnavljajuća krema, koja je prijatne teksture i brzo se upija. Ova krema ima višestruko dejstvo, pre svega izoluje i štiti i time ima efekat „neokluzivnog zavoja“, obnavlja i hidrira epidermis, uklanja osećaj nelagodnosti i smanjuje osećaj svraba i sprečava razmnožavanje bakterija, što je posebno važno kod pelenskog dermatitisa. Sadrži Uriage termalnu vodu, Poly-2P kompleks, bakar i cink glukonat, GF repair, D-Pantenol, hijaluronsku kiselinu, silicijum i smektit. Zato se može koristiti za sve vrste iritacija na licu i telu i to kod beba, dece i odraslih. Nema mirise i parabene, hipoalergena je i nekomedogena.

Postoji još nekoliko saveta roditeljima ukoliko beba ima pelenski dermatitis, kao što su češće promene pelena u toku dana i promena pelena čim dete urinira ili izbaci stolicu. Ukoliko je moguće treba ostavljati bebu bez pelena, da bi se promene prirodno sušile vazduhom.Treba izbegavati korišćenje vlažnih maramica, posebno ukoliko sadrže alkohol ili parfeme zato što to može dodatno iritirati kožu. Isto važi za za pudere i talk za bebe.

Ukoliko pelenski dermatitis traje više od dva do tri dana i nema poboljšanja uprkos primeni nege, preporučuje se poseta pedijatru. Nakon pregleda, pedijatar može da uradi dodatne analize u vidu uzimanja brisa kože, gde se utvrđuje da li je u pitanju bakterijska ili gljivična infekcija i prema tome se uvodi odgovarajuća lokalna terapija u vidu antibiotske ili antifungicidne kreme. Od pomoći može da bude i primena probiotika, koja će povoljno uticati na poremećen mikrobiom kože i celog organizma. U slučaju da je pogoršanje atopijskog dermatitisa (ekcema) uključuju se antihistaminski preparati, a u težim slučajevima i kortikosteroidne kreme za lokalnu primenu.

Doc. Dr sci.med. Nevenka Raketić

About The Author

Leave a reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *