Dr Tanja Stojković: Praktični saveti kako okupati bebu

Dr Tanja Stojković: Praktični saveti kako okupati bebu
14.04.2021 No Comments Online prodavnica, Organic natural kbtim.rs

KUPANJE BEBE

Beba u kući – uzbuđenje za sve ukućane! Sve je puno radosti, ali i tu su i nove obaveze oko najmlađeg i najslađeg člana porodice. Ukućane muče mnoge dileme i nepoznanice, jer mnogo je novih pravila koja treba usvojiti za pravilan odgoj i negu bebe.

Nega bebe podrazumeva mnogo različitih tehnika i veština, ali najvažnije je da se oslobodite straha. Ono što možemo istaći kao najvažniji savet za mame i tate jeste da veruju svom osećaju i imaju maksimalno poverenje u sopstvene sposodnosti.

Kako okupati bebu?

Zvuči kao jednostavna stvar, ali mladim roditeljima kupanje bebe često pedstavlja problem. Kada joj skinemo odeću, beba je još manja, a kada je pokvasimo – koža je klizava. Osim toga, bebina reakcija na sve što joj se ne dopada ili je plaši je uporan plač. Roditelji su u dilemi da li je voda za kupanje dovoljno zagrejana, da li je u prostoriji gde se beba kupa dovoljno toplo, da li su odabrali adekvatna sredstva za higijenu….

Kadica za kupanje: Osnovno pravilo je da ne trošite previše novca na kadicu. Obično plastično koritance će raditi posao, ali postoje i koritanca sa anatomskim ležištem za leđa i guzu. Bilo bi dobro da kupite novu kadicu za bebu i da je pre svakog kupanja bebe temeljno operete šamponom i toplom vodom.

Voda za kupanje: Voda u kojoj se beba kupa treba da bude kao telesna temperatura, dakle – 37 stepeni. Dobro će vam doći toplomer za vodu, ali je svakako preporuka da pre potapanja bebe u vodu proverite laktom svoje ruke da li je voda adekvatne temperature. Što se količine vode tiče, ne treba mnogo vode. Visina vode u kadici treba da bude od 6-8cm.

Kozmetika za kupanje:

Kada je izbor kupke u pitanju, preporuka je svakako prirodna kozmetika, bez dodatih mirisa, boja i druge štetne hemije, kakva je Bambo Nature Tear Clear kupka, za kupanje bez suza. Bebinoj osetljivoj koži, koja je često suva, naročito prijaju uljane kupke, recimo Bambo Nature Bath Oil, sa prirodnim i sertifikovanim organskim sastojcima.

Posle kupanja, bebinu kožu treba namazati laganim losionom za telo, kakav je Bambo Nature Losion za telo od organskih sastojaka, bez parfema i boja. Ovakvi losioni i mleka se lako razmazuju, a ne sadrže alergene, pa su bezbedni za upotrebu od prvog dana. Za negu pelenske regije preporučujemo Bambo Nature umirujuću kremu, takođe iz kolekcije njihove prirodne kozmetike, koja sadrži čak 38% lipida, što je čini pogodnom i za suvu kožu.

Postupak kupanja: Beba se najpre skine. Najpre se čiste oči tupferom namočenim u mlaku vodu ili mlak čaj od kamilice. Tupfer se povlači od spoljašnjeg kraja prema unutrašnjem kraju oka. Za svako oko uzmite čist tupfer.

Poptom bebu spuštate u vodu, najpre guzu i noge. Slobodno pričajte ili pevušite bebi da biste je opustili, čak i ako se ne plaši vode.

Prvo se pere lice čistom vodom, potom slede glava i kosica. Glavicu i kosu peremo tako što na sunđer ili pamučnu natopljenu pelenu sipamo malo kupke. Vodimo računa da voda i sapunica ne uđu u oči. Nakon toga, istom pelenom operite pazuh, vrat, stomak, leđa i prepone. Ručice se peru tako da se temeljno očiste prostori između prstića. Guzu i genitalnu regiju treba oprati pažljivo, bez grubog trljanja.

Nakon  toga, prebacite bebu na stomak, operite joj leđa i još jednom pelensku regiju. Nemojte zaboraviti stopala i prstiće na nogama. Voda za ispiranje bebe nakon kupanja treba da bude iste temperature kao voda za kupanje.

Posle kupanja: Okupanu bebu umotaćete u veliki pamučni peškir. Prvo se briše lice, glava, uši, vrat, zatim pregibi na telu. Posle toga se telo maže losionom, a pelenska regija zaštitnom kremom protiv ojeda. Obično se nakon kupanja bebi daje D vitamin. Beba se potom oblači i spremna je za spavanje.

Važna napomena: za vreme kupanja bebu držite non-stop na oku. Ne odvajajte pogled od nje, jer može da se naguta vode.

POSETI ONLINE SHOP-Kupuj sigurno, komforno iz svog doma!

Dr Tanja Stojković

About The Author

Leave a reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *