Dr Tanja Stojković: PELENSKI OSIP – KAKO NASTAJE I KAKO GA SPREČITI

Dr Tanja Stojković: PELENSKI OSIP – KAKO NASTAJE I KAKO GA SPREČITI
03.05.2021 No Comments Online prodavnica, Organic natural, Pedijatrija kbtim.rs

PELENSKI OSIP – KAKO NASTAJE I KAKO GA SPREČITI

Bebina koža je tanja i osetljivija od kože odraslog čoveka, zato je sklonija iritacijama i zapaljenskim procesima. Pojava sa kojom se većina roditelja susrela tokom perioda dok je beba u pelenama je pelenski osip. Bez obzira na to koliko ste pažljivi, uredni i koliko često presvlačite bebu, pelenska regija je veoma osetljiva i podložna pojavi osipa, zato što vlažna i topla sredina pogoduju razvoju mikroorganizama.

Šta uzrokuje pelenski osip?

Postoji nekoliko glavnih uzročnika pelenskog osipa. Najpre već pomenuta topla i vlažna sredina u peleni, koja odgovara brzom razmnožavanju gljivica i bakterija. Iako pelene brzo upijaju, uvek zaostane malo vlage koja može da stvori problem. Takođe, iritaciju kože pelenske regije mogu da izazovu losioni, mirisi i druge hemikalije koje se dodaju pelenama za jednokratnu upotrebu, vlažnim maramicama i kremama za negu pelenske regije. Amonijak iz urina takođe može da izazove iritaciju kože i pojavu osipa, kao i retke prolivaste stolice kod bebe.

Kako se manifestuje pelenski osip?

Pelenski osip može da se manifestuje na nekoliko načina: kao crvenilo i topla koža pelenske regije, kao iritirana koža koja se ljušti, zatim u vidu sitnog tačkastog osipa ili malih bubuljica. Kada primetite male bubuljice, ispunjene gnojem, ili pak ako koža počne da se ljušti, vrlo je moguće da se radi o gljivičnoj ili mešovitoj bakterijsko-gljivičnoj infekciji kože.

Ako se na koži pojave fleke, mehurići, koji pucaju i pretvaraju se u krastice, najverovatnije se radi o infekciji izazvanoj bakterijama. U ovim situacijama najbolje je da odmah kontaktirate Vašeg pedijatra za savet i medicinski tretman.

Postoji i tzv. seboroični pelenski dermatitis, koji je češći na koži glave ili na licu, ali može zahvatiti pelensku regiju u vidu beličasto-žućkastih masnih mrlja.

Kako sprečiti pojavu pelenskog osipa?

Osnovno pravilo je redovno menjanje pelena i dobra higijena pelenske regije. Beba ne bi trebalo da provede više od dva sata u istoj peleni. Ako ste sigurni da je beba izvršila nuždu, presvucite je odmah, bez obzira na to kada je bilo prethodno presvlačenje.

Pelenska regija se najbolje čisti tupferima ili pamučnom pelenom koja je natopljena u čistu mlaku vodu. Za čišćenje vam je potrebno nekoliko tupfera, nemojte nikad jednim istim čistiti regiju guze i genitalije bebe. Ako nemate pri ruci vodu, možete upotrebiti vlažne maramice, ali prilikom izbora čitajte deklaraciju: maramice treba da budu napravljene od 100% fine viskoze, bez dodatka mirisa, boja, losiona i druge štetne hemije koja iritira kožu. pH vrednost vlažnih maramica treba da odgovara pH vrednosti bebine kože, a maramice treba da budu i dermatološki testirane. Naša preporuka su BAMBO Nature vlažne maramice, koje osim svih navedenih zahteva zadovoljavaju i stroge kriterijume zaštite životne sredine.

Kako odabrati kvalitetnu pelenu?

Pojava i učestalost javljanja pelenskog osipa zavisiće u velikoj meri i od izbora pelena. Kao što smo spomenuli, pelene moraju biti dermatološki testirane, ne treba da sadrže boje (najbezbednija boja je bela), nikakve parfeme ili losione. Primeri kvalitetnih pelena koje zadovoljavaju sve ove kriterijume su BAMBO Nature pelene, proizvedene u Danskoj, od najfinije celuloze, sa 0% štetne hemije, dermatološki testirane. Ove pelene ne sadrže štetne veštačke materijale, pod rukom su meke, nežne, ne šuškaju kada se beba pomera. Imaju indikator vlažnosti, tako da ćete znati kada je vreme za presvlačenje. Osim toga one su vazduhopropusne, što znači da bebina koža u njima može “da diše”, što će svakako uticati na smanjenje mogućnosti pojave pelenskog osipa.

Krema za pelensku regiju

Krema koja se koristi za redovno mazanje pelenske regije treba da stvori barijeru između bebine kože i sadržaja pelene, ali i da neguje bebinu kožu. U ponudi je mnogo različitih krema, na prirodnoj bazi, sa biljnim uljima, zatim sa cinkom itd.

Preporučujemo novu kremu za negu pelenske regije iz kolekcije prirodne organske BAMBO Nature kozmetike –Umirujuću kremu. Ova krema je nežna, lako se razmazuje, napravljena je od organskih biljnih sastojaka, bez dodatka alergena i parfema.

POSETI ONLINE SHOP-Kupuj sigurno, komforno iz svog doma!

Dr Tanja Stojković

About The Author

Leave a reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *