Vesna Ivanović: Zaštita bebe od sunčevog UV zračenja

Vesna Ivanović: Zaštita bebe od sunčevog UV zračenja
09.05.2021 No Comments Dermatologija, Online prodavnica kbtim.rs

Dečja koža je podložna štetnim efektima sunčeve UV svetlosti tokom detinjstva. Mogućnost, da izlaganje suncu tokom detinjstva stimuliše početni mutacijski korak u razvoju melanoma potkrepljena je istraživanjima. Kumulativna priroda oštećenja od sunca ukazuje na to da bebe treba zaštititi od izlaganja UV zračenju od prvog dana njihovog rođenja. Preporučuje se da se bebe mlađe od 12 meseci drže dalje od direktne sunčeve svetlosti kada je UV zračenje visoko.

Međutim, ako duže vreme provodite na otvorenom tokom niskih UV perioda, preporučuje se da vaša beba bude umotana ili odevena u odeću koja pokriva što više kože, nosi kapu i drži se u senci.

Da bi zaštitili bebe od sunčevog UV zračenja planirajte svakodnevne aktivnosti kako biste osigurali da je beba dobro zaštićena od sunca. Nastojte da minimizirate vreme (ili vodite računa o tome) napolju tokom leta kada su nivoi UV najjači. Oni se razlikuju u zavisnosti od vaše lokacije, pa se preporučuje provera UV indeksa.

Koristite kombinaciju mera zaštite od sunca i nikada se ne oslanjajte samo na jednu: koristite bezbedne kreme sa zaštitnim faktorom SPF 50 +(bez parabena,parfema). Primer odlične i sigurne kreme Azeta bio organski bebi losion za zaštitu od sunca bez štetnih i što je najvažnije NANO sastojaka. Takođe odličan i organski Azeta Bio losion za negu kože posle sunca.

Tražite hlad. Iskoristite bilo koju dostupnu senku za bebina kolica, pa čak i u senci treba koristiti druge metode zaštite od sunca.
Navucite odeću koja pokriva što više bebine kože. Izaberite hladnu, široku odeću od gusto tkanih tkanina. Neke tkanine imaju ocenu ultraljubičastog zaštitnog faktora (SPF). Što je veći SPF, to veću zaštitu pruža tkanina. Ako je moguće, odaberite tkanine koje su najmanje SPF15 (dobra zaštita), ali poželjno SPF50 (odlična zaštita).

Koristite šešir sa širokim obodom, tako da su bebino lice, vrat i uši zaštićeni. Za male bebe odaberite tkaninu koja će se lako zgužvati kad spuste glavu. Uzmite u obzir veličinu i udobnost šešira, da ne ometa vid, sluh ili sigurnost.

Kremu za sunčanje treba naneti 15–20 minuta pre izlaska napolje. Da bi se osiguralo da je efikasno, kremu za sunčanje treba ponovo nanositi svaka tri sata, ili češće ako je obrisana ili isprana. Redovno proveravajte položaj bebine odeće, šešira i senki kako biste bili sigurni da je i dalje dobro zaštićena od UV zraka.

POSETI ONLINE SHOP-Kupuj sigurno, komforno iz svog doma!

Str.med.sestra-specijalista Javnog zdravlja Vesna Ivanović

About The Author

Leave a reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *