Dr Tatjana Roš: Preporuke za zaštitu od sunca kod trudnica i beba

Dr Tatjana Roš: Preporuke za zaštitu od sunca kod trudnica i beba
12.05.2021 No Comments Dermatologija, Online prodavnica kbtim.rs

Sunčevo zračenje je kompleksnog sastava i ima svoje pozitivne i negativne efekte na naš organizam. Pojedini delovi spektra nas greju, omogućavaju nam da vidimo i utiču na naše povoljno raspoloženje. Međutim, spektar sunčevog zračenja sadrži i veoma opasne ultraljubičaste (ultravioletne, UV) zrake koji mogu nauditi našem zdravlju, naročito zdravlju kože. Upravo zbog UV zraka se ne preporučuje direktno izlaganje suncu, ali ako nismo u mogućnosti da ga izbegnemo moramo se adekvatno zaštititi. Pored informisanja o takozvanom UV indeksu zračenja u odnosu na koji treba planirati svoje aktivnosti „na otvorenom“, savetuje se primena adekvatne zaštitne odeće, šešira širokog oboda, zaštitnih naočara i adekvatnih preparata za zaštitu od sunca. Dakle, ne govorimo o preparatima za sunčanje, već preparatima za zaštitu od sunca. Adekvatan preparat treba da ima širok spektar zaštite, SPF minimalno 30 ali i oznaku da štiti od UVA zraka, da se nanosi u velikoj količini i obnavlja na svaka 2 sata ali i češće ukoliko smo boravili u vodi i intenzivno se preznojavali. Povećana osetljivost na UV zračenje postoji kod pojedinih osoba zbog genetskih osobina, pridruženih oboljenja ili lekova koje uzimaju, ali i kod dve populacije koje su nam izuzetno važne, a to su trudnice i deca.

Činjenica je da sunčevo zračenje dovodi do stvaranja aktivnog vitamina D, ali samo pri pravilnoj ishrani koja sadrži provitamin D, a dovoljno je izložiti male površine kože 15-20 minuta dnevno čak i kada je zračenje slabo (npr. prepodne). Eventualne nedostatke ovog vitamina, naročito u trudnoći i kod dece, treba otklanjati uzimanjem preparata vitamina D3.

U trudnoći je zbog izmenjenog hormonskog statusa prisutna povećana mogućnost nastanka hiperpigmentacija kože, opekotina od sunca, i razvoja alergijskih reakcija nakon izlaganja suncu. UV zračenje dovodi do snižavanja vrednosti folne kiseline u organizmu trudnica, što može uticati na neurološki razvoj ploda. Dakle, potrebna je intenzivnija fotoprotekcija. Kada se radi o izboru preparata za zaštitu kože trudnica, treba voditi računa o sastavu zbog mogućnosti resorpcije pojedinih supstanci putem kože te eventualnih posledica po plod: izbegavati preparate u kojima se nalaze oksibenzon, benzofenon i retinil palmitat zbog potencijalnih neželjenih dejstava, dok se preporučuje oprez kod primene drugih hemijskih filtera čija neželjena dejstva u trudnoći još nisu uočena ali ni dovoljno ispitana (homosalat, oktinoksat, oktisalat, oktokrilen).

Koža dece u prvim godinama života nije dovoljno razvijena, nije u mogućnosti da pruži adekvatnu zaštitu od spoljašnjih uticaja, uključujući i UV zračenje. Hronične posledice izlaganja suncu, koje se javljaju kasnije u životu, zavise u velikoj meri od količine UV zračenja kojem smo bili izloženi u detinjstvu. Deca sa velikim brojem mladeža, pegama i bliskim rođacima obolelim od melanoma imaju veći rizik da kasnije u životu obole od raka kože ukoliko se ne štite od UV zračenja. Preparati za zaštitu dečije kože treba da budu bazirani na mineralnim filterima, bez hemijskih filtera. Kod beba do 6 meseci savet je da se maksimalno štite izlaganja suncu, da se zaštita bazira na zaklonima i odeći, a samo u slučaju nužde na manje zone kože koje se ne mogu pokriti nanositi preparate za zaštitu od sunca sa mineralnim filterima.

U okviru Uriage linije preparata za zaštitu od sunčevog zračenja, trudnicama, bebama i deci do 4. godine života preporučuje se primena

Bariesun mineralne kreme SPF 50+ jer sadrži isključivo cink oksid i titanijum dioksid, koji su dokazano bezbedni. Deca od 4. godine života mogu koristiti i

Bariesun sprej za decu SPF 50+ , a svim ostalim kategorijama stanovništva preporučuje se

Bariesun 100 ekstremno zaštitni fluid SPF 50+, koji takođe ima širok spektar UV zaštite, sa posebno patentiranim filterima koji su pogodni i za osetljivu kožu.

POSETI ONLINE SHOP-Kupuj sigurno, komforno iz svog doma!

Doc. dr Tatjana Roš-dermatovenerolog onkolog

About The Author

Leave a reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *