Dr Vanja Petrovski: Putna apoteka

Dr Vanja Petrovski: Putna apoteka
22.05.2021 No Comments Pedijatrija kbtim.rs

Planiranje putovanja sa decom  podrazumeva   mnogo više pripreme nego kada  putujete bez njih. Ipak takva putovanja su najlepša. Ona obično bivaju puna avantura i neočekivanih , ali zabavnih dogadjaja koji se pretvaraju u najlepše uspomene. Da vam zdravstvene tegobe ne zadaju glavobolju na putovanju, prilikom  pakovanja ne zaobaravite da spakujete putnu apoteku za vaše dete.

 Uz primenu lekova i pomoćnih sredstava iz putne apoteke, roditelji mogu ublažiti otkloniti sledeće tegobe 

Povišena telesna tempertaura- Ne krećite na put sa detetom bez toplomera u vašoj putnoj apoteci.Ako dete ima povišenu telesnu temperaturu koja prelazi 38,5 C  ,verovatno ćete poželeti da je spustite.U svakom slučaju je bolje imati  lek za spuštanje  temperature – Antipiretik– paracetamol,brufen- u svojoj putnoj apoteci ,nego da jurcate u potrazi za otvorenom apotekom.

Probiotik-Usled promene mesta boravka, klime, hrane i vode na koje je dete naviklo, njegov stomačić odreaguje i dodje do stomačnih tegoba –mučnine, povraćanja,i dijareje. Osim što pomaže u slučajevima kada do stomačnih tegoba dodje,probiotik  ih moze sprečiti ako ga na putovanju koriste preventivno.

Sredstvo za rehidracju-Ako dete zbog povraćanja ili dijareje izgubi dosta tečnosti, najlakše ćete  je povratiti sredstvom za rehidrataciju.

Prva pomoć-U slučaju da dodje do neke povrede sadržaj prve pomoći iz vaše putne apoteke bi trebalo da vam pomogne da je sanirate, zato obavezno  upakujte povidon jod, sterilne zavoje i  gaze, hanzaplaste, antiseptične  vlažne maramice.

Preparati za ublažavanje iritacije iIi svraba zbog uboda insekata ili opekotine- Ubodi insekata , kao i opekotine od sunca su uobičajene pojave na odmorima. Za smirivanje iritirane kože u putnoj apoteci bi trebalo da imate kremu sa pantenolom. Kod alergija ce pomoći krem, gel, ili mast na bazi antihistaminika. Kod burnih reakcija  možete detetu dati sirup protiv alergije na bazi antihistaminika.

Opekotine-Da bi izbegli pojavu opekotina od sunca potrebno je zaštiti kožu vašeg deteta vodootpornim preparatom namenjenim za zaštitu dečije kože sa faktorom od UV zračenja 50. Preparat treba nanosti na kožu svaka 2 sata.

Mučnina tokom puta- Obratite pažnju da pred sam put i tokom puta dete unosi laganu hranu, sa češćim , a manjim unosom tečnosti. Tableticu  protiv mučnine i povraćanja tokom vožnje –dimenhidrinat- možete dati pred polazak na put.

Ako je dete na nekoj trenutnoj terapiji ili na hroničnoj je terapiji,  ne zaboravite da ponesete lekove.

Potrebu za primenom antibiotske terapije u vidu sirupa ili tableta prepustite lekaru.Pediajtar, će nakon pregleda , proceniti da li je potrebna antibiotska terapija,  zbog toga je preporučljivo da, ukoliko putujete u inostranstvo, uplatite putno zdravstveno osiguranje.

Uz nadu da vam ništa sa našeg spiska – osim preparata za zaštitu od sunca neće zatrebati i da ćete svoju putnu apoteku vratiti kući netaknutu,  želimo vam sjajan odmor!

Dr Vanja Petrovski, specijalista pedijatrije

Niš, Bulevar Nemanjića br. 46A
uz desni kraj Bulevarske pijace Boško Buha
018/522-999
018/599-222
066/82-000-60
066/82-000-61

About The Author

Leave a reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *