Dr Suzana Kostić: Seboroični dermatitis

Dr Suzana Kostić: Seboroični dermatitis
25.05.2021 No Comments Dermatologija, Online prodavnica kbtim.rs

Seboroični dermatitis ( SD) je čest problem  većine ljudi, od rođenja pa do pozne starosti. Spada u grupu unutrašnjih ekcema. Nasleđuje se predispozicija, a od faktora spoljašnje sredine i od naših emocija zavisi da li će se razviti SD tokom života. Kada kažemo predispozicija, misli se na genetiku. Od faktora spoljašnje sredine veliki je uticaj ishrane i supstanci sa kojima koža dolazi u dodir. Iz ishrane treba isključiti,na prvom mestu, mleko životinjskog porekla i mlečne proizvode jer kazein, koji je krupan proteinski molekul, pravi sićušne erozije i „rupice“ na crevima, pa toksični crevni sadržaj polako curi kroz zidove creva.

Dokazano je da je to glavni uzročnik  svih alergijskih bolesti (alergijskog bronhitisa, astme, ekcema i sistemskih bolesti). Našem telu je potrebno veoma mnogo vremena da se detoksikuje. Treba isključiti  gluten koji se nalazi u belom pšeničnom brašnu (može se koristiti heljda, kukuruzno i speltino brašno). Ishrana treba da bude bez industrijske hrane i napitaka. Jesti svo voće, povrće, malo mesa, ribu i jaja. Ovakvim  načinom ishrane postižemo izlečenje  bez ikakve terapije.Što se emocija tiče, svaka  negativna emocija koja duže traje  predstavlja okidač za pojavu SD ili za recidiv.Klinička slika varira od uzrasta i pola.

Normalno je da novorođenče ima crvenilo i sitnu ospu sa masnim ljuskama na temenu, obrazima, gornjoj strani trupa i genitalno. To se javlja  zbog prisustva majčinih polnih hormona u krvi novorođenčeta i toleriše se do šestog meseca života. To zovemo bipolarni dermatitis. Ukoliko se klinička slika produži i nakon ovog perioda, tada već možemo da razmišljamo u pravcu psorijaze. Kasnije  SD uglavnom zahvata kosmati deo glave, predeo između obrva, na kapcima, oko nosa , ušnih školjki a povremeno i sredinu grudi i gornji deo leđa. Osim crvenila i perutanja kože, prisutan je i jak svrab.

Lečenje  podrazumeva adekvatnu ishranu, negu kože, mirno stanje uma i određena lekovita sredstva. Treba se truditi da bude što menje hemije i što manje lekova.Za odojčad  preporučujem Uriage Bebe Mleko za temenjaču koje se nanese uveče pred spavanje i sutradan se kosica iščetka.

Za odrasle preporučujem DS liniju. Posebno  naglašavam DS gel za pranje  i DS emulziju za negu.

A za uklanjanje ljuski na kosmatom delu glave, DS šampon protiv peruti. Kada se ukloni perut, treba nastaviti pranje  kose sa DS nežnim šamponom. Samo ime mu kaže da je blag i može se koristiti svakodnevno. Ublažava crvenilo, smanjuje svrab i uklanja sitnu perut.

Često je pitanje pacijenata  kako da se ponašaju na suncu. Prvih dana boravak na suncu ne prija. Ali kada se dobije bar malo tamnog tena, sunce počinje da deluje blagotvorno. Zato se preporučuje za decu Bariesun sprej sa SPF 50, a za odrasle Bariesun Fluid mat SPF 50. Fluid mat  smanjuje lučenje loja i umiruje  crvenilo.

POSETI ONLINE SHOP-Kupuj sigurno, komforno iz svog doma!

Dr Suzana Kostić spec.dermatovenerologije

About The Author

Leave a reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *