Dr Jovana Stanojević: Kako ishranom rešiti problem grčeva

Dr Jovana Stanojević: Kako ishranom rešiti problem grčeva
27.05.2021 No Comments Online prodavnica, Pedijatrija kbtim.rs

Šta su grčevi (kolike)?

Grčevi se javljaju kod gotovo svake bebe, različitog su intenziteta, i u najvećem broju slučajeva prolaze spontano. U pitanju su grčevi glatkih mišićnih tkiva, koji se javljaju kod tek rođenih beba. Najčešće se javljaju u prva tri meseca bebinog života, a uslovljeni su prilagođavanjem deteta na novu, za njega nepoznatu, okolinu. Morate da znate da ovo ne traje dugo. Grčevi kod beba dostižu vrhunac od šeste do osme nedelje, a zatim postaju manje intenzivni.

Kako prepoznati grčeve kod bebe?

Grčevi kod beba se javljaju najčešće tokom obroka ili neposredno posle.

Simptomi kolika izgledaju ovako: crvena i zacenjane beba, jak plač, pri čemu se beba grči i zauzima položaj fetusa – privlači nogice ka stomačiću. Stomak je vidno nadut i osetljiv.

Napadi grčeva mogu trajati satima, pri čemu beba skoro i da ne prestaje da plače. Kod neke dece napad prestaje nakon ispuštanja gasova iz creva, dok se druga deca iscrpe od napada i uspavaju.

Uzrok ovog neprijatnog grčenja nije poznat, ali se smatra da nastaju usled nezrelosti organa za varenje u najranijem periodu, takođe usled vazduha u želucu ili vazdušastih mehurića koji prolaze kroz creva i muče bebu.

U situacijama kada beba unosi prevelike količine mlečne hrane, dešava se da proguta veliku količinu vazduha, sto dovodi do nastanka gasova, koji mogu biti uzročnici nadimanja i bolnih grčeva.

Antibiotici takođe nekada mogu biti uzročnici kolika, bez obzira na to da li se daju bebi ili ih koristi mama koja doji.

Kolike ne predstavljaju fizički poremećaj ili bolest. Isključivo se odnose na duge periode neobjašnjivog plača. Mnogi lekari za grčeve koriste pravilo “trojke” u kom objašnjavaju da se kolike javljaju kod zdravih beba koje plaču više od tri sata dnevno, više od tri dana u nedelji, duže od tri nedelje.

Kako da pomognemo bebi ?

 * Pomozite bebi da podrigne posle obroka

 * Sprečite halapljivost, a ukoliko dojite pripazite i na svoju ishranu (izbegavajte mlečne proizvode, alkohol, kofein, začinjemu hranu)

  *Kontakt koža na kožu

Toplota stomačića može biti od pomoći, jer osim toga što kontakt koža na kožu predstavlja vid povezanosti roditelja i deteta, grejanjem stomačića sopstvenom temperaturom tela podstučemo cirkulaciju i pospešiti crevne pokrete u cilju izbacivanja gasova.

* Zvuci poput zvuka fena, usisivača ili bilo kog uređaja koji proizvodi takav zvuk mogu biti umirujući za bebu. Razlog je taj što beba dok je u maminom stomaku čuje slične zvuke koji zapravo predstavljaju rad maminih organa i krvotoka.

 *Ukoliko ne uspevate da umirite bebu, ako dođe do nekontrolisanog povraćanja i drugih većih simptoma, najbolje bi bilo da se obrate lekaru.

Kako ishranom rešiti problem grčeva ?

Ukoliko beba koristi adaptiranu mlečnu formulu kao vid dohrane ili kao jedini vid ishrane, razmotriti uvodjenje adaptirane mlečne formule koja je prilagodjena tretmanu grčeva.

Takve formule su namnjene tretmanu grčeva, imaju kraće i manje lance proteina, manji sadržaj laktoze što omogućava lakše varenje. Hrana se kraće zadržava u želucu i samim tim su i stolice češće.

Prilagođene formule- comfort formule omogućavaju adekvatnu podmirenost hranljivim materijama kao što je slučaj i sa opštim formula.

Grčevi su stanja u adaptaciji novorođenčeta novim uslovima, stanje u toku formiranja normalne crevne flore. Iako predstavljaju izazovan period kako za bebu, tako i za roditelje, prolaznog su karaktera. Savet je da se naoružamo strpljenjem, da pokušamo da primenimo neke od navedenih metoda, i uživamo u svakom novom trenutku i danu sa našom bebom.

POSETI ONLINE SHOP-Kupuj sigurno, komforno iz svog doma!

Dr Jovana Stanojević-stručni saradnik kompanije Nutricia

About The Author

Leave a reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *