Terapija i nega kože sa rozaceom

Terapija i nega kože sa rozaceom
12.07.2021 No Comments Dermatologija, Online prodavnica kbtim.rs

Rosacea je često, hronično, oboljenje kože, nedovoljno poznate etiologije koje pogađa u nešto većem procentu ženski pol, mada se javlja kod oba pola, ćešće u nešto starijoj životnoj dobi, najčešće izmedju 40. i 50. godine života, kod oko 10% osoba svetlije puti. Rosaceu karakteriše povećana reaktivnost kapilara koja dovodi do  pojave crvenila i u početku  sitnih, potom sve vidljivijih, končastih, trajno proširenih kapilara u središnjim delovima lica i nosa. Dalje napredovanje bolesti može dovesti  do pojave “ bubuljica” kao i neravnina na licu, a često se javlja  i zahvaćenost očiju u smislu crvenila, iritacije ili suvoće oka koje nekad i prethodi pojavi kožnih promena, a može dovesti do ozbiljnijih oštećenja vida.

Iako mehanizmi nastanka nisu dovoljno razjašnjeni pretpostavlja se da ovu bolest kože lica pored genetske predispozicije,  aktiviraju faktori kao što su: sunčevo zračenje, UV zraci, stresne situacije, konzumiranje  alkoholnih pića kao i jake i začinjene hrane, toplota, kofeinski napici i uopšte topli napici, kao i  hormonalne promene (izraženije  kod žena u menopauzi). Pojedini lekovi kao što su  kortikosteroidi i lekovi za povišen krvni pritisak  takođe mogu doprineti nastanku proširenih kapilara.

Statistike danas pokazuju da čak 75% obolelih od rozaceae oseća nedostatak samopouzdanja. Isto tako oko 50 % njih izbegava veće skupove i socijalne kontakte, upravo zbog pomenute nelagodnosti koju u društvu osećaju.

Iako, rozacea na licu  može da traje godinama, pa čak i doživotno, postoje različiti medicinski i kozmetski preparati koje ovo oboljenje mogu držati pod kontrolom, smanjujući znakove i simptome bolesti. Ono što je svakako presudno i od velike je važnosti za dalji tok lečenja jeste i obavezno javljanje dermatologu. Samo kompetentni stručnjak može da dijagnostikuje ovu kožnu bolest lica i prepiše odgovarajuću terapiju u kombinaciji sa adekvatnim kozmetskim preparatima, kao i promene u načinu života i ishrani.

U terapiji blažih i srednje teških oblika se koriste topikalni preparati  0,75% ili 1% Metronidazol krem i 1% Ivermektin krem koji su delotvorniji od antibiotskih krema koji imaju antiupalno dejstvo dok se kod težih oblika prepisuje antibiotska, peroralna terapija  kao i retinoidi kod najtežih formi prepisani isključivo od strane dermatologa s obzirom na neželjene efekte  i dokazanu  teratogenost u trudnoći. Uz terapiju je neophodna svakodnevna adekvatna zaštita od sunca i korišćenje antisolarnih kremova sa visokim stepenom zaštite ( UVA I UVB filteri SPF>50)! Za lečenje proširenih kapilara kod rozaceae efikasni su i elektrokauter  kao i lasersko lečenje od strane obučenog dermatologa. Nema čudotvornog leka za rozaceu, pristup lečenju je personalizovan i potrebno je strpljenje, s obzirom da je lečenje dugotrajno i podrazumeva režim održavanja, s obzirom na sklonost ka ponovnoj pojavi promena.

Uz promene životnih navika koje podrazumevaju pravilnu i zdravu ishranu, bez alkohola, kofeina, pržene i jako začinjene, ljute hrane i vrućih napitaka,  konzumiranje voća i povrća, namirnica bogatih  vitaminom B, omega kiselinama, cinkom kao i Vit C u dovoljim količinama,  uz dosta tečnosti, nasumično isprobavanje krema za negu nije preporučljivo jer mogu pogoršati već postojeće stanje kože lica.

Uriage Roseliane linija namenjena je  koži  sklonoj crvenilu, jačajući kožnu barijeru kao i zidove krvnih sudova, smanjuje dejstvo spoljašnih štetnih faktora, hidrira i umiruje kožu ublažavajući crvenilo i osećaj peckanja. Novije generacije Roseliane kreme sa faktorom SPF 30 sa UVA I UVB hemijskim filterom kao i tonirana CC dnevna krema sa SPF 50+ za svetliju kožu( fototip I i II)  i SPF 30, za kožu tamnijeg tona, pored zaštitnog efekta na očuvanje i jačanje barijere kože ujedno sadrži i neophodnu zaštitu od UV zračenja uz momentalni efekat prekrivanja crvenila i  stapanja sa prirodnom bojom tena.

Dr Vesna Reljić

POSETI ONLINE SHOP-Kupuj sigurno, komforno iz svog doma!

About The Author

Leave a reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *