Kako zaštititi i negovati kožu sklonu tamnim flekama

Kako zaštititi i negovati kožu sklonu tamnim flekama
18.08.2021 No Comments Dermatologija, Online prodavnica kbtim.rs

Tamne fleke, hiperpigmentacije su problem sa kojim se svi srećemo u toku procesa starenja, kao posledicom izlaganja suncu tokom godina. Kao što znamo, izlaganje suncu daje zbirni efekat. Vremenom se hiperpigmentacije zbog izloženosti suncu pogoršavaju. Pored terapije, kada se uklanjaju tamne fleke, naš cilj je i njihova prevencija tj. sprečavanje nastanka istih pravilnom negom kože i zaštitom od sunca.

POSETI ONLINE SHOP-Kupuj sigurno, komforno iz svog doma!

Pored starenja i izlaganja suncu (pojava pega -Freckles, braon fleka -Senilnog Lentiga, Solarnog Lentiga), faktori koji doprinose pojavi tamnih fleka (pigmentacija i pigmentnih poremećaja) se mogu naći u postojanju određenog hormonskog disbalansa (pojava u trudnoći, menopauzi – Melazma, Chloazma, i slično). Često do pojave fleka dolazi posle upalnih procesa u koži (tzv. postinflamatorne, rezidualne hiperpigmentacije posle akni, kao i posle ožiljaka od akni), ali i posle upotrebe nekih lekova zbog fotohemijske –fotosenzitivne reakcije u koži. Moguća je i pojava postupalnih hiperpigmentacija posle određenih medicinskih tretmana, u sklopu mogućih neželjenih nuspojava, kao što je laserska terapija ili krioterapija tečnim azotom.

Kako uopšte dolazi do pojave tamnih fleka? Melanociti, ćelije koje stvaraju pigment imaju za cilj zaštitu keratinocita, primarnih ćelija za obnovu kože. Njih stimuliše UV zračenje, slobodni radikali, kao i inflamatorni procesi. Ovaj fiziološki proces se obavlja transferom preko melanozoma u dublje slojeve putem enzima, dok se na površini pigment eliminiše putem deskvamacije i na taj način dolazi do stalnog obnavljanja površinskih slojeva kože. Znači, melanociti putem stvaranja pigmenta štite keratinocite i tu zaštitu obavljaju i do 90% putem distrakcionih mehanizma, apsorpcijom toplote i neutralizacijom slobodnih radikala.

Naravno sa sprečavanjem hiperpigmentacija i zaštitom od fotostarenja kože treba početi što ranije. Ukoliko dođe do prodiranja pigmenta u dublje slojeve kože terapetske mogućnosti se značajno smanjuju. Postoji podatak da 8 od 10 žena brine pojava tamnih fleka.

Pojavom novih, savremenih preparata u našoj dermatološkoj praksi, po tipu Uriage Depiderm ciljane nege protiv hiperpigmentacija, kao i njihove prevencije ciljanom antisolarnom zaštitom poput preparata Uriage Bariesun SPF 50+ fluid protiv fleka, naš posao je znatno olakšan i efikasniji.

Kao preventiva se savetuje nanošenje Depiderm SPF 50+ dnevne kreme pola sata pre izlaska na sunce na kožu izloženu suncu, kao i na svakih dva sata boravka na suncu radi efikasnog dejstva. Preparat pruža visoku zaštitu od UVA i od UVB zračenja, brzo se upija, ne ostavlja mastan trag, i nekomedogen je sto ga čini veoma pogodnim za sve tipove kože.

Odlične rezultate u tretmanu navedenih hiperpigmentacija (smanjenju intenziteta pigmentacionih promena, kao i u redukciji veličine tamnih fleka) postižemo inovativnim, naučnim pristupom, Depiderm konceptom, koji se sastoji u ciljanom dejstvu na hiperpigmentacije. Depiderm ciljana nega u svom sastavu ima više sastojaka koncipiranih da deluju na sve nivoe nastanka hiperpigmentacija. U svom sastavu sadrži sastojke koji deluju umirujuće, kao i protivupalno, antioksidativno, vitamin C, zatim kombinaciju ekstrakta graška i saharoze koji smanjuju aktivnost enzima koji deluju u procesu pigmentacije, Uriage Termalnu Vodu i Enoxolon koji zbirno deluju smanjujući indukciju proizvodnje melanocita. Bitan deo ove koncipirane nege kože sa tamnim flekama je to što u svom sastavu imaju mlečnu kiselinu i salicilnu kiselinu koje obavljaju uklanjanje površnih pigmentisanih ćelija epiderma. Depiderm ciljana nega se nanosi ciljano ujutro i uveče na tamne fleke, uz izbegavanje područja oko očiju. Dobre rezultate treba očekivati posle oko 2 meseca redovne primene terapije uz primenjene mere zaštite od sunca.

Kao dodatak nezi kože sa tamnim flekama savetuje se korišćenje preparata za ujednjačavanje tena, Depiderm seruma koji se nanosi ujutru i uveče na celo lice, predeo dekoltea i vrata, a koji hidrira, štiti kožu od štetnih činilaca iz životne sredine, prevenira nastanak finih linija i pospešuje blistavost kože, čineći je nežnom i glatkom.

POSETI ONLINE SHOP-Kupuj sigurno, komforno iz svog doma!

Dr Radivoje Kačarević dermatovenerolog

Ordinacija SDC Bojanić Kačarević

About The Author

Leave a reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *