SAVETI DERMATOLOGA ZA PREVENCIJU I TRETMAN NAJČEŠĆIH LETNJIH DERMATOZA KOD DECE

SAVETI DERMATOLOGA ZA PREVENCIJU I TRETMAN NAJČEŠĆIH LETNJIH DERMATOZA KOD DECE
25.08.2021 No Comments Dermatologija, Online prodavnica kbtim.rs

Letnji meseci donose deci i roditeljima brojne radosti u vidu druženja, igre i boravka u prirodi, sportskih aktivnosti na otvorenom i na vodi, ali predstavljaju izazov za dečje zdravlje zbog uslova spoljašnje sredine i nezrelosti dečje kože. Leto prati visoka temperatura i vlažnost vazduha, intenzivno sunčevo zračenje sa visokim indeksom ultravioletnog (UV) zračenja, oskudna garderoba, pojačano znojenje, kontakt sa brojnim biljkama i životinjama od kojih neke mogu biti potencijalno opasne po zdravlje deteta.

Na koji način je dete potrebno pripremiti za ove aktivnost i kako sprečiti pojavu neprijatnih i potencijalno opasnih kožnih oboljenja tipičnih za tople letnje mesece?

POSETI ONLINE SHOP-Kupuj sigurno, komforno iz svog doma!

Zbog osobenosti i izazova koje leto predstavlja posebna pažnja mora se posvetiti higijeni i nezi kože. Uriage Bariederm proizvodi su zahvaljujući jedinstvenoj formulaciji dobar izbor u prevenciji i tretmanu letnjih dermatoza. Poly 2P kompleks izoluje i štiti kožu od štetnih spoljašnjih uticaja delujući poput nevidljivog zavoja. GF repair kompleks, D-pantenol, hijaluronska kiselina male molekulske mase i silicijum ubrzavaju i podstiču regeneraciju kože i sprečavaju pojavu ožiljka. Cu – Zn kompleks sprečava umnožavanje bakterija na koži, a Uriage Termalna Voda umiruje iritaciju.  Preparati iz Bariederm linije su hipoalergeni, bez mirisa namenjeni bebama, deci i odraslim osobama.

Bariederm Cica gel je penasta kupka za čišćenje kože. Lako se spira, ne isušuje kožu i ishranjuje je. Podržava fiziološki pH kože, može se koristiti kod beba, dece i odraslih.

Bariederm Cica obnavljajuća krema namenjena je za tretman iritacija, opekotina, oderotina, manjih posekotina, ubod insekata i nakon operativnog lečenja kod beba, dece i odraslih osoba. Obnavlja, hidrira i  štiti kožu poput zavoja, sprečava razmnožavanje bakterija, smanjuje svrab i osećaj zatezanja kože. Nanosi se 2 puta dnevno na očišćenu kožu.

Bariederm Cica sprej umiruje i zasušuje iritacije i koristi za promene koje vlaže.  Balzam za usne neguje osetljivu kožu usnica.

Fotozaštiti Bariederm Cica krem SPF 50 pruža vrlo visok stepen zaštite od UV zračenja, neguje kožu i smiruje iritaciju i može se primeniti kod osoba osetljive ili iritirane kože koje borave na suncu.

Uriage Pruriced preparati zahvaljujući visokom sadržaju kalamina i termalne vode umiruju osetljivu i iritiranu kožu. Nemasni gel bez mirisa ublažava osećaj svraba, zatezanja i peckanja kože. Pruriced krem pored kalamina i termalne vode sadrži i Omega-3 i Omega-6 esencijalne masne kiseline poreklom iz semenki kupine koje podržavaju kožnu barijeru. 

Česte letnje dermatoze su: Osip uzrokovan toplotom (miliraia) javlja se najčešće kod odojčadi i male dece.

Koža odraslih osoba igra značajnu ulogu u termoregulaciji putem znojenja. Za dečju kožu pregrevanje predstavlja izazov jer deca teže podnose pregrevanje tela nego izlaganje niskoj temperaturi. Miliarija se javlja kada je dete izloženo viskoj temperaturi uz povećanu vlažnost vazduha. Zbog začepljenja izvodnih kanala znojnih žlezda na koži se pojavljuje ospa u vidu finih sitnih mehurića ispunjenih bistrom tečnošću, ružičastih do intenzivno crvenih bubuljica sa mehurićem na površini. Izgled ospe zavisi od toga da li su izvodni kanali ekrinih znojnih žlezda “blokirani” pliće u koži, kada viđamo sitne plikove ili dublje, kada dominiraju bubuljice crvene boje. Ospa najčešće zahvata kožu prekrivenu garderobom ili kožne nabore. Ovo stanje uglavnom ne zahteva lečenje, te je u  slučaju pojave ospe dete potrebno raspremiti, rashladiti, obezbediti uslove niže temperature i vlažnosti. Koža se može rashladiti Uriage Termalnom Vodom koja podržava barijernu funkciju kože i sprečava bakterijsku infekciju. Bariederm Cica sprej dovešće do bržeg smirivanja ospe.

Ubod insekta kod dece može dovesti do pojave lokalne reakcije u vidu crvenila i otoka, a povremeno i pojave mehurića na mesti uboda. Dete se žali na svrab i/ili bol na mestu uboda. Mogu se javiti i alergijske reakcije u vidu koprivnjače praćene svrabom na koži udaljenoj od mesta uboda. Kao rezultat češanja na koži se formiraju sitne ogrebotine i ranice koje predstavljaju širom otvorena vrata za sekundarnu bakterijsku infekciju, najčešće uzrokovanu stafilokokom ili streptokokom. Najteža forma alergijske reakcije je anafilaktička reakcija koja može ugroziti život deteta zbog opstrukcije disanja, pada krvnog pritiska i šoknog stanja u koje dete može zapasti, te ovaj vid alergijske reakcije zahteva urgentno zbrinjavanje deteta u zdravstvenoj ustanovi. Pored direktnog dejstva, insekti mogu biti vektori, odnosno svojim ubodom mogu u telo deteta da prenesu mikroorganizme, poput krpelja koji može preneti bakteriju koja uzrokuje Lajmsku bolest. Prvencija uboda obuhvata  redovnu upotrebu repelenata tokom boravka na otvorenom, potrebno je garderobom prekriti kožu ukoliko boravi na mestima gde očekujemo veći broj insekata (reka, livada, šuma). Roditelj treba detaljno da pregleda kožu deteta nakon boravka u prirodi. U slučaju da do uboda dodje mesto tretirati Pruriced gelom više puta. Radi bržeg smirivanja upale nanosi se Bariederm cica sprej. U slučaju alergijske reakcije ili pojave migratornog  eritema potrebna je terapija koju propisuje lekar.

Iako se virusne bolesti tradicionalno povezuju sa zimskim mesecima, leti se kod dece pojavljuje nekoliko dermatoza uzrokovanih virusom.

Bolest šaka-stopala-usta uzrokovana je enterovirusima. Uglavnom se ispoljava pojavom infektivnog sindroma u vidu slabosti, jeze, groznice, curenja nosa a potom se na koži usne duplje pojavljuju plitke ranice nalik aftama. Na usnama, šakama i stopalima, ređe na trupu i ekstremitetima pojavljuju mehurići na crvenkastoj koži. Promene su najizrazitije tokom prvih dana, a praćene su bolom koji otežava ishranu deteta. Promene na šakama i stopalima povlače se kroz 1-2 nedelje a iza njih sledi ljuspanje kože. Terapija zahteva redovnu negu i higijenu uz ublažavanje simptoma. Bariederm cica obnavljajući krem neguje zahvaćenu kožu i sprečava sekundarnu infekciju. Tegobe u vidu bola i svraba mogu se ublažiti primenom Pruriced krema. Promene u vidu plikova treba tretirati Bariederm cica sprejom. Bariederm cica balzam za usne dovodi do zarastanja ranica na usnama i ublažava simtome.

Ovčije boginje uzrokuje virus varicela-zoster. Najčešće je blago oboljenje koje traje 2-3 nedelje.Varičela se prenosi sa obolele osobe direktnim, kapljičnim putem ili kontaktom sa sadržajem mehurića. Nakon perioda inkubacije od obično oko 2 nedelje javljaju se simptomi karakterstični za virusnu infekciju u vidu malaksalosti, glavobolje, gubitka apetita, povišene temperature, a obično nakon 2 dana dolazi do pojave tipične ospe. Ospa izbija u naletima i prolazi kroz faze bubuljice, mehurića, gnojanice, ranice i kraste. Može zahvatiti kožu celog tela kao i sluzokože. Praćena je jakim svrabom, a kao posledica češanja na koži se mogu javiti ranice i ožiljci. Ranice mogu sekundarno da se inficiraju bakterijama, pa je bitna redovna higijena. Varičela je najčešća kod dece predškolskog uzrasta i uglavnom ima blag tok bez komplikacija. Lečenje obuhvata redovno održavanje higijene blagim kupkama poput Bariderm Cica gela, potom se koža nežno posuši. Bariederm cica sprej pospešuje i ubrzava povlačenje ospe. Pruriced gel mogu značajno ublažiti tegobe deteta. Po potrebi pedijatar  može u terapiju uvesti antihistaminik i antibiotik.

POSETI ONLINE SHOP-Kupuj sigurno, komforno iz svog doma!

Dr Jelena Stanić, dermatolog, OB Čačak

About The Author

Leave a reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *