Dr Jovana Stanojević: VODIČ ZA DOJILJE

Dr Jovana Stanojević: VODIČ ZA DOJILJE
30.09.2021 No Comments Online prodavnica, Pedijatrija kbtim.rs

Dojenje je nastavak simbioze mame i bebe, odnosno povezanost i nakon rođenja deteta. Predstavlja zavisnost mame i deteta, mleko se luči kad je beba gladna. Dojenje je takođe idealan vid ishrane bebe, kako u prvim mesecima života, tako i kasnije.

Idealno je da beba u prvim mesecima života isključivo doji, da bi se kasnije u periodu od četvrtog do šestog meseca počelo sa uvođenjem čvrste hrane. Dojenje se nastavlja i dalje, idealno bi bilo do druge godine, pa i kasnije ukoliko je moguće, sve u cilju podrške organizmu deteta u razvoju organa i sistema organa, naročito imunog sistema. Majčino mleko zadovoljava sve potrebe bebinog organizma, i obezbeđuje opimalan rast i razvoj, imunološku i psihološku korist.

Mamino mleko je lako svarljivo, količina proteina je optimalna zbog proteina surutke koji se lakše vare nego proteini kazeina koji su dominantni u kravljem mleku. Majčino mleko sadrži optimalan nivo svih nutrijenata, ne samo proteina, ali naravno kako beba raste i razvoja se, tako se i količina hranljivih sastojaka menja. Laktoza i vitamin C, pomažu resorpciju gvožđa, koje je samim tim na raspolaganju organizmu, ali i zbog pravljanja depoa, tzv. skladišta gvožđa koje organizam kasnije može da koristi kada je to potrebno. Mamino mleko sadrži manje količine kalcijuma, natrijuma, kalijuma nego kravlje mleko, samim tim nema opterećenja za bebine bubrege, i smanjuje se mogućnost dehidratacije.

Enzim laktaza u maminom mleku pomaže iskorišćavanje mlečnog šećera laktoze, koja kasnije pomaže razvoj crevne flore. Nema opasnosti od prejedanja jer se mamino mleko menja u toku podoja, tako da na kraju luči više masti koje imaju ulogu da zasite bebu. Naravno, uvek je spremno za bebu, optimalne je temperature.

Dojenje je važno kako za bebu, tako i za mamu.  Tako se uspostavlja komunikacija između mame i bebe. Za mamu dojenje je korisno, jer predstavlja adekvatan odgovor na hormonske promene koje se dešavaju nakon porođaja, koje generalno i omogućavaju dojenje, ali smanjuje se rizik od krvavrenja, omogućava brži povratak reproduktivnih organa u stanje pre trudnoće, omogućava brži povratak na telesnu težinu pre trudnoće.

Što je svakako mami najvažnije, dojenje je način da beba bude sita, da raste zdrava zahvaljujući hrani koje njeno telo proizvodi.

Koncentracija sastojaka maminog mleka naravno varira. Kako nam se čini da je proces isti, priroda kaže da svaka mama može dojiti svoje dete, naravno neke od tih činjenica mogu biti drugačije. Količina sastojaka može biti drugačija ne samo kod različitih mama, nego i kod iste osobe. Sastav mleka je svakako drugačiji nakon dojenja od par meseci nego što je na samom početku. Masti su najpromenljiviji sastojak. Količina masti koju mama unese svojom ishranom nema uticaja na količinu masti koja se u tom momentu nalazi u izlučenom mleku, ali vrsta masti koju mama unese ishranom ima. Zato je važna ishrana mame, optimalna, raznovrsna ishrana.

Dojenje zahteva strpljenje, i vrlo je bitna tehnika dojenja. Kako zbog bebe, tako i zbog mame, odnosno potencijalnog razvoja mastitisa i ragada. Laktacija se naprosto stimuliše, što više beba sisa, to se više mleka stvara. Ukoliko nema stimulacije, nema ni laktacije. Prvo se luči se kolostrum, tzv. prvo mleko, koje je sadrži sve što je bebi neophodno u prvim danima života. Sledeće dve nedelje luči se prelazno mleko, da bi u trećoj nedelji sazrelo. Posle šest nedelja, beba može sama da reguliše svoj unos mleka, tako što normalno uspostavlja dojenje i prekida.

Način čuvanja maminog mleka:

Na sobnoj temperaturi- najviše 3-4h, u frižideru oko 24h, u komori za duboko zamrzavanje (-18 stepeni ili manje) do 3 meseca.

Koriste se male flašice, čiste posude ili kese za zamrzavanje maminog mleka.

Kada zagrevamo mamino mleko preporuka je da se zagreva u vodenom kupatilu, odnosno stavimo ga u posudu sa toplom vodom. Zagrevamo do telesne temperature, i proveravamo stavljenjem kapljica mleka na unutrašnju stranu ručnog zgloba.

Koliko dugo možemo koristiti odmrznuto mamino mleko ?

OPREMA ZA BEBE

Na sobnoj temperaturi odmrznuto mleko najduže jedan sat, mada preporuka je svakako da odmrznuto pa zagrejano mleko beba odmah popije.

Kao što smo rekli, postoje situacije kada dojenje nije moguće. Mogu biti neke zdravstvena stanja mame, ukoliko mama pije lekove koje ne možemo kombinovati sa dojenjem, kod problema sa ragadama… Ponekad je problem da mama jednostavno nema dovoljno mleka. U takvim situacijama, idealno rešenje je uvođenje adaptirane mlečne formule.

Dr Jovana Stanojević

About The Author

Leave a reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *