NEGA OSETLJIVE, NETOLERANTNE KOŽE LICA

NEGA OSETLJIVE, NETOLERANTNE KOŽE LICA
30.09.2021 No Comments Dermatologija, Online prodavnica kbtim.rs

Osetljiva ili netolerantna koža je čest problem, koji predstavljala pravi izazov terapije i nege, zbog nepotpuno razjašnjenih saznanja njegove patofiziologije. Kod osetljive kože, ima se utisak da nijedan proizvod ne odgovara i da se izgled kože menja i gubi na svom kvalitetu. Najbitnije je razumeti da to nije tip kože, već stanje. Savremeni podaci govore da >70% žena i oko 1/3 muškaraca ima osetljivu kožu lica, kao i da se osetljivost odnosi na sve tipove kože (normalnu, kombinovanu, suvu i masnu), oba pola i sve starosne grupe.

Osetljivu kožu je teško definisati, ali se najčešće opisuje kao netolerantna, hiperreaktivna, sklona da reaguje na različite faktore spoljašnje sredine i unutrašnje stimulanse. Vodeća hipoteza mehanizma nastanka osetljive kože je povećana propustljivost stratum corneuma, veza između veličine korneocita i debljine stratum corneuma, kao i nizak nivo ceramida koji dovode do povećane absorpcije iritanasa. Kod osetljive kože, rožnati sloj, odnosno stratum corneum, koji se sastoji od ćelija i lipida je oslabljen, a kao rezultat toga dolazi do narušene barijere kože i transepidermalnog gubitka vode, kao i mogućnosti prodiranja nadražujućih agenasa.

Uriage Tolederm

Kada prodru u kožu, različiti iritansi indukuju oslobađanje citokina, leukotrijena i prostaglandina, medijatore upale koji formiraju neurotransmitere, koji stimulišu nervne završetke i na taj način stvaraju neprijatne senzacije na koži.  Koža lica je naročito osetljiva i predstavlja najčešću lokalizaciju osetljivosti, naročito nazolabijana regija zbog veće upotrebe kozmetičkih proizvoda, tankog epiderma i prisustva većeg broja nervnih završetaka. Koža dece i starijih osoba je posebno osetljiva zbog nedovoljno razvijene barijerne funkcije, odnosno sa starenjem barijerna funkcija slabi što je čini osetljivom. Reakcije osetljivosti su prisutne u vidu crvenila, oticanja i hrpavosti, praćene subjektivnim osećajem svraba, peckanja, zategnutosti, trnjenja ili bockanja i osećaja topline i žarenja. Postoje dva osnovna oblika osetljive kože: objektivna forma u sklopu drugih stanja i subjektivna forma bez prethodno postojećih promena na koži koja se obično samodijagnostikuje.

Osetljivost kože se može videti u sklopu nekih drugih postojećih kožnih problema, kao što su rosacea, atopijski dermatitis, seboroični dermatitis, nakon pilinga i tretmana laserima. Navedena stanja kože, često zahtevaju adekvatnu terapiju koja će dovesti do smirivanja zapaljenskog procesa i potom primenu adekvatnih proizvoda za negu kože. Sa druge strane imamo osetljivost kože bez oboljenja, kada normalna koža postane osetljiva zbog narušenosti barijerne funkcije kože, što dovodi do smanjene tolerancije sa simptomima diskomfora u vidu trnjenja, svraba i znacima crvenila i hrapavosti. Kada je reč o spoljašnjim faktorima ili promenama mikroklimatskih uslova to mogu biti: temperaturne promene (suv vazduh, vetrovito vreme, hladnoća, vrućine), niska vlažnost vazduha, UV zraci, zagađenja izduvnih gasova, neadekvatna rutina nege kože (upotreba pogrešnih proizvoda, proizvoda na bazi alkohola), loša ishrana (gazirani napici, začinjena i masna hrana, alkohol, duvanski dim) i nedovoljan unos tečnosti.

Unutrašnji faktori kao uzroci osetljivosti kože su psihogeni faktori, stres (dovodi do aktivacije neuro receptora i inicira neuro-transmitere kao što je  supstanca P), nesanica i hormonske promene tokom puberteta, menstrualnog ciklusa, menopauze, trudnoće, u sklopu bolesti štitaste žlezde, pankreasa. Pored navedenih klimatskih promena i oštećene kožne barijere, postoji i treći faktor koji je odgovoran za nastanka osetljivosti kože, a to je kozmetika. Mnogi opisuju osećaj neprijatnosti kože nakon upotrebe kozmetičkih proizvoda. Maibach je 1987. godine prvi uveo pojam Kozmetički intolerantni sindrom koji predstavlja oblik ili vrstu sindroma osetljive kože. Potom je Fisher 1990. godine uveo sličan pojam Status cosmeticus, opisujući osetljivost kože uzrokovane kozmetskim preparatima. Među potencijalnim hemijskim iritansima koji mogu biti sastavni deo određenih kozmetičkih proizvoda su: alfa hidroksi kiseline (AHA), propilen glikol, alkohol, parfemi…

Najbolji način da se smanji osetljivosti kože je adekvatna nega. Savetuje se upotreba preparata koji sadrže minimalan broj sastojaka, bez mirisa, boja, bez AHA, retinola, bez parabena i konzervanasa, a koji sadrže umirujuće aktivne sastojke, kao što je termalna voda. Upotreba takvih preparata povećava prag osetljivosti kože, čuva i jača kožnu barijeru koja štiti od spoljnih faktora. Upotreba hidratantnih i hranljivih proizvoda koji imaju umirujuće dejstvo na kožu i pružaju osećaj prijatnosti. Potrebno je izbegavati proizvode koji sadrže jake deterdžente, iritanse, jake mirise ili grube čestice. Takođe, potrebno je izbegavati kozmetičke tretmane kao što su hemijski pilinzi, mikroabrazija, vodeći računa i oupotrebi preparata za šminkanje.

Savremeni dermokozmetski brend Uriage je proizveo preparateza negu osetljive i alergiji sklone kože, koji osim postizanja hidriranosti kože, sadrže komponente koje poboljšavaju barijernu funkciju kože, umiruju nervne završetke i neurotransmiterima izazvanu upalu, pri tome zadržavajući tolerantnost i bezbednost proizvoda.

Uriage Tolederm CONTROL linija proizvoda sadrži preparate koji su umirujućeg dejstva, koncipirani na minimalizmu upotrebljenih komponenti, sa visokim nivom tolerancije za kožu. Svi proizvodi sadrže do 97% sastojaka prirodnog porekla, bez fenoksietanola, etoksilatnog emulgatora, nestalnih silikona, derivata naftnog porekla i parfema, zbog čega momentalno umiruju osetljivu, netolerantnu, nadraženu i kožu sklonu alergiji. Linija sadrži novi PAR-2 REGULAR patent koji deluje trenutno na neuro receptor PAR-2 i na taj način smanjuje u ćelijama kože nekoliko proinflamatornih supstanci odgovornih za upalni proces. Tolederm Control proizvodi zahvaljujući sadržaju samo 3 aktivna sastojka: Uriage termalnoj vodi, poliuronidima algi i biljnim skvalenima, postižu momentalno umirenje, trenutnu i dugotrajnu hidrataciju i povećanje praga osetljivosti kože. Navedeni rezultati su potvrđeni „Stinging testom“ kojim se vrši procena praga osetljivosti kože (10% rastvor mlečne kiseline se aplikuje na nosno krilce i prati se osećaj trnjenja na skali od 1-3, svakog minuta tokom ukupnih 10 minuta). Svi proizvodi su testirani na hiperreaktivnoj koži sklonoj alergiji i pokazali su visok prag tolerancije u svim ispitivanjima, značajno smanjujuću osećaj diskomfora, suvoću kože i svraba, kao i brzo postizanje umirujućeg osećaja.

Proizvodi su pakovani u ambalažu po najnovijoj tehnologiji, bez dodira sa vazduhom, isključivši potrebu za poznatim konzervanasima ina taj način obezbeđujući optimalnu toleranciju preparata.

Tolederm CONTROL umirujuća nega je namenjena za kombinovani i masniji tip osetljive kože. Studije su pokazale da postiže trenutno umirujuće dejstvo, obezbeđujući 8h hidrataciju kod više od 40% testiranih i smanjenje upalne reakcije kože za 46%.

Tolederm CONTROL bogata umirujuća nega je namenjena normalnoj i suvoj osetljivoj koži, ali se može koristiti i na ostalim tipovima kože jer je nekomedogena. Dosadašnje studije su pokazale da se redovnom upotrebom preparata postiže trenutno umirujuće dejstvo, ishranjenost kože u 90% i smanjena reaktivnost kože za 49%. Oba preparata mogu da se koriste kao deo svakodnevne nege kože lica, vrata i dekoltea, kao i u kombinaciji sa terapijom u akutnim fazama osetljivosti, na taj način obezbeđujući dodatno umirenje kože kroz intenzivniju hidrataciju.

Jesenji i zimski period godine, donosi suvlji vazduh, koji naročito ne pogoduje osobama sklonim ekcemima na očnim kapcima, uzrokujući suvoću kože sa sitnim perutanjem i pratećim osećajem svraba. Osobama sa takvom problematikom se savetuje, da započnu sa redovnom negom i upotrebom Tolederm CONTROL kreme za negu regije oko očiju tokom jesenjeg i zimskog perioda godine, kako bi prevenirale i izbegle pojavu nelagodnih simptoma i promena na koži.Ispitanici koji su koristili kremu za regiju oko očiju su zapazili smanjenje otečenih i tamnih podočnjaka u 75% slučajeva, kao i prijatan osećaj svežine kod 90% ispitanika.Tolederm CONTROL krema za negu kože oko očiju može da se koristi kao krema za negu i kao podloga za šminku.

Svi preparati iz linije Tolederm CONTROL predstavljaju idealno rešenje za netolerantnu kožu, čak i najosetljiviju i kožu sklonu alergijama, jer sadrže sastojke prirodnog porekla u minimalističkoj formuli.

POSETI ONLINE SHOP-Kupuj sigurno, komforno iz svog doma!

Dr Vesna Isaković, spec.dermatovenerolog

About The Author

Leave a reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *