Atopijski dermatitis kod novorođenčadi i beba

Atopijski dermatitis kod novorođenčadi i beba
20.11.2021 No Comments Dermatologija, Pedijatrija kbtim.rs

Atopiski dermatitis predstavlja alergijsko, nezarazno, recidivirajuće, inflamatorno, pruriginozno zapaljenje kože, koje se najčešće javlja u dečijem uzrastu. 45 % dece sa AD razvijaju bolest u prvih šest meseci života, 60 % do kraja prve godine, 85 % do pete godine života. 30 % dece sa ekcemom, kasnije tokom života razvije astmu, dve trećine razvije alergijski rinitis. Često dolazi do spontane remisije posle puberteta ili 30 god. Oko 70 % pacijenata sa AD, ima pozitivnu porodičnu anamnezu za atopijske bolesti. Atopijski dermatis može biti akutan i hroničan. Kod akutnog dolazi do ljušćenja kože, dok kod hroničnog koža je suva, zadebljana i peruta se. Oboljenje je najčešće hroničnog karaktera, sa periodima pogoršanja i poboljšanja.  Atopijski dermatitis, poznatiji i kao ekcem, je najčešće nepoznatog uzroka, ali nasledni faktori mogu imati značajan uticaj na njegov nastanak.

Može biti izazvan ili se pogoršati nekim alergenom iz bebine ishrane ili ishrane majke, kao što su kravlje mleko, jaja, kikiriki, riba, ili pak materijala sa kojim je koža bebe u neposrednom kontaktu kao što su sapuni, deterdženti, omekšivači za veš. Takođe tokom zime se može pogoršati zbog suvog i toplog vazduha u zatvorenom prostoru. Ekcem najviše pogađa obraze ili čelo, vrat, prevoje na rukama i nogama, okolina zglobova. Sama koža je zadebljana, gruba na dodir. Mogu da se pojave i plikovi, koji nakon određenog vremena pucaju i nastaju kruste. Deo kože zahvaćen ekcemom jako svrbi i to je karakterističan simptom atopijskog dermatitisa. Zbog intenzivnog svraba, beba češanjem često izazove dodatnu, sekundarnu infekciju, koja je najčešće bakterijske prirode. Atopijski dermatitis se ne može u potpunosti izlečiti, ali se njegovi simptomi mogu držati pod kontrolom. Terapija podrazumeva: Opšte mere, Opštu i Lokalnu terapiju.

Opšta terapija podrazumeva primenu antihistaminika, antibiotika, antimikotika, antivirusnih lekova, fitoterapiju.

Opšte mere podrazumevaju izbegavanje onih stvari iz okruženja koje mogu da dovedu do pogoršanja simptoma: znojenje, vrućina, suvo hladno vreme, sapuni, deterdženti, vuna, duvanski dim, buđ, prašina, kikiriki, mleko, jaja.

Lokalna terapija podrazumeva lokalnu antiinflamatornu terapiju, odnosno primenu topikalnih kortikosteroida ili primenu topikalnih kalcineurinskih inhibitora i primenu emolijentnih sredstava za negu kože, pranje i kupanje.

Za suvu kožu sklonu atopiji preporučujem URIAGE XEMOSE liniju, i to:

 Za suvu i veoma suvu kožu preporučujem XEMOSE kremu, koja je hipoalergena, bez mirisa, nelepljive, nemasne teksture, koju karakteriše brzo upijanje i momentalni osećaj komfora.

Za izrazito suvu kožu preporučujem XEMOSE balzam, koji predstavlja emulziju ulje u vodi, koji intenzivno ishranjuje kožu, momentalno umiruje, bez češanja i recidiva 48h. Takođe je hipoalergen, bez mirisa.

Za kupanje preporučujem jedan od dva tipa XEMOSE proizvoda, bilo ulje ili sindet. Ulje umiruje i uklanja svrab i ostavlja nežni, zaštitni film na koži, dok sindet predstavlja kremastu penu koja nežno čisti i štiti kožu od isušivanja.

POSETI ONLINE SHOP-Kupuj sigurno, komforno iz svog doma!

Prim. dr Vesna Veličković

About The Author

Leave a reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *