Adaptirana mlečna formula- istine i zablude

Adaptirana mlečna formula- istine i zablude
24.11.2021 No Comments Online prodavnica, Pedijatrija kbtim.rs

Adaptirane mlečne formule predstavljaju vid ishrane bebe i malog deteta u slučajevima kada mama ne može da doji ili kada nema dovoljno mleka. Iako po sastavu nisu iste kao majčino mleko, u slučaju da je dojenje onemogućeno izvor su svih hranljivih nutrijenata koji su neophodni za uzrast.

Takođe formula se upotrebljava i kod starije dece po prestanku dojenačkog perioda zato što nudi detetu optimalnu količinu hranljivih materija u periodu kada se upoznaju sa novim ukusima. Taj period može biti naročito izazovan zato sto se vrlo često dešava da dete odbije razne vrste novih namirnica. Do trećeg rođendana dolazi do sazrevanja Imunog sistema, i vrlo je bitno da dete svakodnevno bude podmireno vitaminima, mineralima, omega masnim kiselinama.

Adaptirana formula- veštačko mleko? Zabluda!

Vrlo često se termin veštačko mleko upotrebljava kao sinonim za adaptiranu mlečnu formulu što je netačno. Adaptirana mlečna formula se pravi na bazi kravljeg mleka, adaptira se prema potrebama bebe i malog deteta. Otuda i reč “adaptirana”.

Na šta se tačno ta “adaptacija” odnosi?

Kravlje mleko po svom sastavu ne odgovara potrebama bebe, možemo reći da je priroda tako napravila i uslovila. Na prvom mestu nedovoljna je količina vitamina, zapravo čitave vitaminske porodice- A, B, C, D, E… Vitamini su vrlo značajni za razvoj čitavog organizma. Najveći značaj se daje vitaminu D, naročito u prvim mesecima života, upravo zbog razvoja kostiju, zuba.

Kravlje mleko je siromašno omega masnim kiselinama koje su neophodne za adekvatan razvoj centralnog nervnog sistema, i opet organizma uopšte.

Velika količina natrijuma, fosfora, predominacija proteina kazeina su neke od neodgovarajućih kriterijuma za ishranu dece, kako zbog potencijalnog nastanka anemije, tako zbog potencijalnih poteškoća u varenju.

Sve su to razlozi zbog čega se vrši adaptacija, odnosno prilagođavanje potrebama bebe i kasnije malog deteta.

Zbog toga što se potrebe deteta po uzrastu menjaju, postoje formule koje se koriste u različitim periodima života, i označene su brojevima.

Kombinacija prebiotika i postbiotika u adaptiranoj mlečnoj formuli predstavlja svojevrsnu hranu za dobre bakterije, na taj način stimulišući crevo na produkciju, rast i razvoj dobrih bakterija što ima pozitivan efekat i na adekvatno formiranje stolice, zdravlje creva.

To nam je naročito bitno. Zašto?

Zato što formiranje imuniteta upravo počinje u crevima, 70-80 % ćelija Imunog sistema se nalazi baš u crevima. Obezbeđujući adekvatan razvoj sistema za varenje, creva, pomažemo i razvoj imuniteta.

Šta su to tzv. “specijalne formule“ ?

To su zapravo prilagođene formule, prilagođene tretmanu grčeva, bljuckanja, alergija, alergija na proteine kravljeg mleka…

Mother give drink her baby boy by feeding bottle

Adaptiranu formulu ne koristimo u pripremi čvrste hrane deci, već isključivo preko flašice kao mlečni obrok. Zabluda!

Ukoliko se dete hrani formulom, bilo da je u pitanju dohrana- ukoliko mama nema dovoljno mleka ili kao jedini vid ishrane, formulu možete koristiti u pripremi čvrste hrane.

Npr. vrlo često se koristi u pripremi mlečnih žitarica. Može se dodavati i u druge obroke. Zašto?

Biće ukusnije, i detetu bliže, zbog već poznatog ukusa mleka.  

Naravno, dojenje predstavlja idealan vid ishrane beba, ali u slučajevima kada je dojenje onemogućeno zbog medicinskih razloga, ili mama nema dovoljno mleka, adaptirana mlečna formula predstavlja izbor odobren od strane priznatih i uvaženih organizacija koje se bave medicinskim pitanjima, pedijatrijom i ishranom dece.

Dr Jovana Stanojević

Ukoliko imate pitanja budite slobodni da nas kontaktirate

Bez obzira da li ste trudnica ili ste već majka, naši stručnjaci su tu da Vam odgovore na sva Vaša pitanja vezana za Vašu bebu ili malo dete.

Pozovite nas na 0800 250 005 ili popunite kontakt formu ispod.

POSTAVITE PITANJE-KIBIDSHOP

About The Author

Leave a reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *