Saveti za higijenu i negu masne kože

Saveti za higijenu i negu masne kože
16.12.2021 No Comments Dermatologija, Online prodavnica kbtim.rs

Masna koža je stanje koje karakteriše povećana produkcija sebuma od strane sebacealnih žlezda. Prepoznajemo je po jasno uočljivim, proširenim porama, sjajnom izgledu i mitiserima od kojih mogu nastati akne. Pogađa muškarce i žene svih starosnih grupa, od puberteta do sedme decenije života. Količina sebuma koju koža produkuje se menja tokom života. Na rođenju su  sebacealne žlezde su vrlo aktivne. Njihova aktivnost i količina produkovanog sebuma se značajno smanjuje do puberteta, kada ponovo dolazi do dramatičnog povećanja količine produkovanog sebuma. Produkcija sebuma i aktivnost žlezda  se ponovo smanjuje u menopauzi kod žena, a kod muškaraca, u sedmoj deceniji života. Kada produkcija sebuma iznosi više od 1,5 mg/10 cm2 na svaka tri sata, nastaje stanje koje se naziva seborejom, odnosno masnom kožom. Brojni faktori imaju ulogu u nastanku masne kože. Pre svega, to su genetski faktori, hormonski status, klimatski uslovi (topla, vlažna klima), način života ali i odabir proizvoda koje koristimo za negu kože. Pored ove ,,nepopularne uloge’’ koju sebacealne žlezde imaju u nastanku masne kože, njihova funkcija je veoma važna za normalno funkcionisanje epidermalne barijere i normalne imunološke funkcije kože. Kombinovana (mešovita) koža se odlikuje masnom kožom u T-zoni (čelo, brada i nos), proširenim porama u tim predelima i  kožom koja je suvlja na obrazima.

 Preporuke Američkog udruženja dermatologa za negu masne kože: 

•  Redovno pranje lica treba primenjivati ujutro, uveče i nakon vežbanja da bi otklonili znoj, masnoću i prljavštinu koja se nakupi na koži.

•  Upotreba blagih sredstava za pranje lica namenjenih određenom tipu kože koji će ukloniti nečistoću i višak sebuma, ali je neće dodatno isušiti. Izbegavati trljanje koje može dovesti do iritacije.

•  Korišćenje proizvoda za negu kože koji na sebi nose oznake ,,oil-free’’ i „nekomedogene’’.

•  Izbegavanje upotrebe proizvoda koji su na bazi ulja i alkohola.

•  Redovna upotreba hidrantnih krema za lice.

• Redovna upotreba krema za zaštitu od sunca.

•  Korišćenje oil-free šminke i obavezno uklanjanje šminke pre spavanja.

• Izbegavanje dodirivanja lica tokom dana.

•  Uklanjanje viška sebuma upotrebom upijajućeg papira ili papirnih maramica tokom dana

Iako nijednu od prethodno navedenih preporuka ne treba zanemariti, osnov za adekvatnu negu masne i mešovite kože čine: čišćenje kože (korišćenje odgovarajućeg sredstva za pranje lica), upotreba odgovarajuće kreme topijskih retinoida, hidratacija kože i kreme za zaštitu od sunca.

1. Čišćenje je najvažniji korak u održavanju zdrave kože. Blago uklanjanje nakupljenog sebuma, prljavštine, mrtvih ćelija kože, šminke i toksina, kožu čini osveženom i spremnom za naredne korake koji su neophodni za njenu pravilnu negu. Savetuje se korišćenje ulja, koje nanosimo na suvo lice i utrljavamo uz dodavanje manje količine vode do formiranja mlečno bele emulzije, nakon čega isperemo vodom.

Agresivna sredstva  za pranje lica mogu da dovedu do iritacije i suvoće kože, a samim tim i do povećane produkcije sebuma. Blaga sredstva nemaju ovakve negativne efekte, pre svega zahvaljujući svojoj neutralnoj pH vrednosti koja ne dovodi do oštećenja proteina i lipida kože. Efikasna je i upotreba micelarne vode koje imaju dvostruko dejstvo,  uz pomoć tupfera brzo uklanjamo sve nečistoće sa lica i tragove šminke bez potrebe za ispiranjem.

2. Topijski retinoidi, derivati vitamina A su značajni za negu masne i mešovite kože, upravo zato što smanjuju veličinu pora i  sprečavaju nastanak komedona. Pored toga retinoidi promovišu rast i deobu ćelija kože, što prevenira akne ali i pojavu znakova starenja kože. U kombinaciji sa lekovima, preporučuju se za pranje kože lica gelovi koji se lako ispiraju, imaju antiseboroično, antiinflamatorno i antibakterijsko dejstvo.

3.  Hidratacija kože je nezaobilazan deo nege, kremama koje vraćaju koži tonus i vlažnost, umanjuju pore ali imaju i matirajući efekat što čini pogodnu podlogu za nanošenje šminke. Jedno od važnih pravila je da kremu koristite i uveče obezbeđujući  koži dovoljnu ishranu.

4.  Redovna upotreba krema sa SPF faktorom može da spreči  fotooštećenje kože, nastanak bora, a pre svega nastanak melanoma i drugih tumora kože. Kako bi prevenirali nastanak akni, treba koristiti gel-kreme i fluide  lagane formulacije  na bazi cink oksida i titanium dioksida koje ne sadrže parfeme i ulja.

Adekvatna i redovna nega masne i mešovite kože, upotreba proizvoda koji su namenjeni za negu ovog tipa kože ( i izbegavanje proizvoda koji to nisu) kod većine osoba rezultira boljim izgledom kože, smanjenom produkcijom sebuma i kožom koja će izgledati zdravije.

Doc. dr Tatjana Radević

About The Author

Leave a reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *