Ideje za bebin prvi obrok

Ideje za bebin prvi obrok
12.02.2022 No Comments Online prodavnica, Pedijatrija kbtim.rs

Kako započeti bebino putovanje kroz nemlečnu ishranu ? Koje su to prve namirnice i kako navići bebu na nove ukuse i mirise ?

Kao što znamo mlečni obrok je glavni i jedini bebin obrok sa kojim se beba susreće do šest meseci. Idealan vid ishrane bebe je svakako mamino mleko, ali ukoliko mama nije u mogućnosti da doji ili iz medicinskih razloga dojenje nije moguće, savet je hraniti bebu adaptiranom mlečnom formulom.

Međutim, sta činiti kada dođe vreme za bebin prvi nemlečni obrok ?

Obroke treba:

  • u početku pasirati
  • kasnije gnječiti
  • pa sitno seckati

Redosled uvođenja namirnica

ŽITARICE       –      POVRĆE   –        VOĆE

Žitne kaše davati u pre i poslepodnevnim časovima, povrće i meso davati u podne, voće davati između obroka.

Nova hrana se uvodi postepeno i u malim količinama. Navikavanje na jednu vrstu hrane, u ovom slučaju žitarice bi trebalo trajati bar 2-3 dana. Na prvom mestu zbog toga što bebi i bebinom stomačići moramo dati prostora da se upozna sa novim ukusom, a sve zbog toga što je do tada jedina hrana koju je beba poznavala upravo mleko. Takođe zbog rizika od nastanka alergija, hranu uvodimo pojedinačno, moramo biti oprezni kod beba čiji roditelji imaju neku od alergija, posebno ako je u pitanju alergija na hranu.

Uvodimo polako, u malim količinama. Po par kašičica na dan. Npr: prvi dan 3-4 kašičice žitarica, drugi dan 4-6, treći dan 6-8 kašičica, itd. Spremni smo na to da ce prvih dana, više hrane biti oko bebe, na portikli, nego što će beba zaista pojesti i to je glavni razlog zbog čega je taj period najizazovniji.

Ali bez obzira nastavljamo sa mlečnim obrokom, i na taj način obezbeđujemo da beba unosi adekvatnu količinu hranljivih materija.

Žitarice mozemo davati odvojeno, kao pirinčanu kašu, ali možemo i kao žitarice koje su već pomešane sa voćem, ili žitarice sa keksom. Na taj način obogaćujemo bebin obrok i pravimo prostor za uvođenje nekih novih namirnica.

Širok dijapazon ukusa nam omogućava da pronađemo ono bebi najviše odgovara, a mešavine ukusa da bebin obrok bude samim tim bogatiji.

Žitarice kao prva bebina hrana nude mnoštvo hranljivih sastojaka, od vitamina, minerala, proteina, i naravno vlakana koje blagotvorno utiču na njen stomačić i omogućavaju dobro varenje.

Vrlo je važno da znamo i to da žitarice nisu samo prvi bebin obrok, već ih možemo uvrstiti u bebin meni i u kasnijim mesecima, šestom, sedmom, osmom,i u dvanaestom mesecu.

Napomena : Beba se na prvom mestu mora upoznati sa namirnicama koje su navedene, ili bilo kojim namirnicama koje planirate da pomešate i napravite kašicu. Što će značiti, tek onda kada beba prihvati npr. krušku ili avokado ili jabuku samostalno, i ako beba ne ispolji znake alergije, tek onda sa namirnicama koje je beba probala i prihvatila možemo praviti kašice i poigravati se sa ukusima.

Neke od ideja za bebine obroke mogu biti :

  • 1 kruška
  • 50 gr avokada

Napraviti pire od voća i pomešati sa 3-4 kašike Milupa BIO Pirinač- Ovas žitaricama (6+)

  •  50 gr spanaća  
  • 1 krompir
  • 1 žumance

Povrće skuvati i napraviti pire, dodati kuvano žumance i pomešati sa 2-3 kašike Milupa Griz žitarice sa mlekom (8+)

Ukoliko imate pitanja budite slobodni da nas kontaktirate

Bez obzira da li ste trudnica ili ste već majka, naši stručnjaci su tu da Vam odgovore na sva Vaša pitanja vezana za Vašu bebu ili malo dete.

Pozovite nas na 0800 250 005 ili popunite kontakt formu ispod.

POSTAVITE PITANJE-KIBIDSHOP

About The Author

Leave a reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *