Adekvatna nega kože kod beba i dece

Adekvatna nega kože kod beba i dece
08.05.2022 No Comments Dermatologija, Online prodavnica, Pedijatrija kbtim.rs

Koža je najveći organ ljudskog tela sa brojnim funkcijama. Koža odrasle osobe ima površinu od oko 2 m2, a oko 5-7% ukupne telesna mase pripada koži. Ona predstavlja zaštitnu barijeru koja organizam štiti od povrede uzrokovane mehaničkom silom, dejstvom ultraljubičastog zračenja i od invazije patogenih mikroorganizama: bakterija, virusa i gljivica. Regulacija temperature tela ostvaruje se širenjem ili skupljanjem krvnih sudova u koži i znojenjem u zavisnosti od temperature sredine. Znojenje, pored uloge u termoregulaciji, učestvuje u izlučivanju vode i elektrolita. U koži se nalaze brojni nervni završeci i čulne ćelije koje nam omogućuju da detektujemo temperaturne promene, dodir, bol i pritisak. U koži se, pod dejstvom ultraljubičastog zračenja, sintetiše vitamin D. Koža ima značajnu imunološku ulogu zahvaljujući brojnim imunološkim ćeliama u njoj prisutnim. Izgled kože ima veliki uticaj na doživljaj sopstvenog tela, u socijalnim kontaktima. Zbog velikog uticaja na zdravlje, bitno je od najranijeg detinjstva pravilno negovati kožu, očuvati njenu strukturu i funkcije i sprečiti oštećanja i bolesti kože.

Funkcionalno i strukturno sazrevanje kože predstavlja dinamičan proces. Sazrevanje kože dece započinje od rođenja i traje tokom prve godine života. Kožu odojčeta, koja se i dalje razvija i sazreva, odlikuju je visok TEWL (transepidermalni gubitak vode), visok pH, izražena deskvamacija i hidratacija i različit mikrobiom u odnosu na odrasle. Kod novorođenčadi i odojčadi je površina kože u odnosu na zapreminu tela veća u odnosu na odrasle osobe, pa je toplotna provodljivost kože veća. Koža novorođenih beba i odojčadi visoko je permeabilna (propustljiva) za lokalno primenjene preparate za negu, higijenu i za lekove zbog nepotpuno razvijenog rožastog sloja i visokog TEWL. Permeabilitet kože smanjuje se sa uzrastom. Zbog navedenih karakteristika kože novorođenih beba, odojčadi i dece jasno je da je od izuzetnog značaja pravilna higijena i nega kože, te odabir odgovarajućih preparata koji će podržati fiziološke funkcije kože i neće narušiti strukturu i veliku ulogu na ukupno zdravlje dece.

KBTIM
Digitalna ordinacija

Koža novorođenčeta je naborana i prekrivena sirastim namazom koji se naziva verniks i koji nije potrebno uklanjati trljanjem ili kupkama, budući da predstavlja zaštitni sloj koji će sam ljuspanjem da nestane. Verniks olakšava adaptaciju na vanmateričnu sredinu u prvoj nedelji života obezbeđujući bolju hidraciju i smanjen gubitak toplote. U vezi nege kože novorođenih beba najbolje je držati se pravila „manje je više“ jer na taj način štitimo bebu od alergija i iritacije kože.

Tokom prve godine života nije potrebno preterivati sa kupanjem, smatra se dovoljnim nekoliko puta nedeljno. Češće kupanje uklanja prirodne masti koje štite kožu ostavljajući je suvom i osetljivom, a povremeno može da dovede do pojave ekcema. Dobra higijena je fundamentalna za negu i zdravlje beba. Poslednjih godina raste spoznaja da neoptimalna rutinska nega kože može promeniti i poremetiti ravnotežu genetskih i faktora životne sredine što može dovesti do poremećaja barijerne funkcije kože i pojave oboljenja kao što je atopijski dermatitis (AD). Kupanje kao deo večernje rutine može poboljšati san odojčadi i male dece i raspoloženja majke. Kupanje predstavlja “vreme za uživanje” za mamu i bebu, a taktilna stimulacija tokom kupanja dovodi do još dubljeg povezivanja bebe i roditelja.

KBTIM
Digitalna ordinacija

Učestalost kupanja treba da bude 2-3x nedeljeno, dok beba ne počne da puzi, a potom se može kupati češće. Kupka je bolji izbor od trljanja i čiščenja kože sunđerom ili vlažnom tkaninom. Kupka u početku treba da traje 10-15 min, a kako beba odrasta vreme kupanja može se produžiti. Optimalna temperature vode treba da je oko 37-37,5C, a dubina da doseže do bebinih kukova (oko 5 cm).Temperatura prostorije u kojoj se beba kupa treba da je oko 21-24 C. Podlogu za kupanje i igračke treba redovno prati, a povremeno ih treba dezinfikovati zbog moguće bakterijske kontaminacije. Telo bebe vrlo je osetljivo na rashlađivanje, pa bebu treba posušiti tapkanjem odmah nakon kupanja. Zbog nezrelosti kože bebe nakon kupanja savetuje se upotreba zaštitinih emolijentnih kremova koji treba da spreče isušivanje kože. Bebu treba obući što pre, a ova preporuka se posebno odnosi na novorođenu decu jer mehanizmi termoregulacije kod njih nisu sasvim razvijeni i moguće je rashlađivanje tela nakon kupke.

Odabir kupke je od izuzetnog značaja za dobrobit kože. Roditelji treba da budu svesni fundamentalne razlike između „sapuna“ i sredstava za čišćenje sastavljenih od sintetičkih deterdženata (sindeta). Surfaktanti se koriste u sapunima i kupkama za uklanjanje znoja, sebuma, naslaga i ulja sa kože, ali interakcija između surfaktanata za čišćenje i proteina i lipida rožastog sloja kože (stratum corneum- SC) može biti štetna, potencijalno dovesti do zatezanja kože, suvoće, eritema, iritacije i svraba. Sapuni su soli masnih kiselina, a sredstva za čišćenje na bazi sapuna su alkalne prirode.. Sapuni i tečna sredstva za čišćenje na bazi sapuna mogu ukloniti prirodni hidratantni faktor (Natural Moisturizing Factor-NMF) i lipide sa kože, što potencijalno dovodi do iritacije kože, crvenila i svraba. Nasuprot tome, sredstva za čišćenje na bazi sindeta su pH neutralna ili kisela i formulisana su tako da budu znatno blaža od sapuna. Posebno se izbegavaju oštri surfaktanti kao što je natrijum lauril sulfat [SLS]), što rezultira manjim potencijalom iritacije i svraba. Tečni sindeti, za razliku od čvrstih, olakšavaju efikasnu isporuku potencijalno korisnih supstanci kao što su emolijensi i okluzivi. Stoga su tečni čistači na bazi sindeta preporučeni, a proizvode označene kao „sapuni“ treba izbegavati na koži bebe. Tečna sredstva za čišćenje koja su odgovarajuće formulisana za bebe dobro se tolerišu i nisu inferiorna u odnosu na pranje samo vodom. Pokazano je da takva sredstva za čišćenje ne menjaju prirodni proces sazrevanja funkcije kožne barijere kod zdravih novorođenčadi. Idealna kupka za bebe pored toga što ne sadrže sapun treba da je pH neutralna ili blago kisela (pH 5.5–7.0). Klinički dokazi iz kontrolisanih studija na zdravoj novorođenčadi u kombinaciji sa dokazima studija koje pokazuju pozitivan efekat emolijenata kod pacijenata sa AD (ili sa visokim rizikom od AD) i oštećenom barijernom funkcijom podržavaju upotrebu emolijensa. Odgovarajuće formulisani emolijensi se koriste za održavanje ili poboljšanje barijerne funkcije kože. Faktori okoline kao što su vlažnost i temperatura mogu uticati na kožu,te je potrebno izbor emolijensa prilagodi geografskoj lokaciji i sezoni. Bogatiji, “teži” emolijensi preporučuju se u hladnim klimatskim uslovima i tokom zimskih meseci, a “lakši” tokom toplijih meseci. Emoijense je preporučljivo nanositi u tankom sloju, te izbegavati nagomilavanje u pregibima kože. Posebnu pažnju treba posvetiti perioralnoj regiji lica i zaštititi je od iritirajućih efekata pljuvačke, posebno tokom perioda nicanja zuba. Od presudnog je značaja dobar izbor emolijensa, jer određeni emolijensi koji sadrže SLS i ne sadrže humektante mogu doprineti oštećenju kožne barijere (SLS solubilizira lipid erožastog sloja, denaturiše keratin i podiže pH kože).

Uriage BEBE prva nega kože je dermo-pedijatrijska eco friendly linija koja sadrži čak 98% prirodnih sastojaka. Uriage kompanija svojim primerom ukazuje na značaj zdrave životne sredine i podiže svest o okruženju koja ostavljamo narednim generacijama, te su aktivne komponente u proizvodima biorazgradive i prirodnog porekla. Ekološka odgovornost ogleda se u smanjenju ekološkog otiska tj. uticaja na životnu sredinu primenom 100% reciklabilnog pakovanja i smanjenom količine plastike u ambalaži. Aktivne komponente i ekscipijensi Uraige BEBE prve nege su prirodni i bezbedni. Svi su dermatološki testirani, prijatnog mirisa i teksture. Sastojci su potpuno prirodni, poreklom iz francuskih Alpa, a Eco-friendly formulacije sadrže čak 7 bioragzradivih komponenti. Aktivne komponente su Uriage Termalna Voda-izotonična mineralima i oligoelementima obogaćena izvorska voda koja vlaži, štiti i umiruje kožu. Ekstrat organskog runolista poreklom sa francuskih Alpa štiti kožnu barijeru i deluje kao antioksidans. Nežna mirisna nota potiče od citrusa, lista nane, jasmina, mošusa i kedra. Uriage Bebe prva nega je odgovor na sve izazove i najčešće probleme sa kojima se susreće koža babe poput nepotpune zrelosti i suvoće, perioralnog i pelenskog osipa, dečijeg ekcema i lustre. 

Uriage BEBE Prva krema za kupanje je kupka namenjena za pranje nežne i osetljive kože lica i tela i pranje kose beba i dece. Čisti i hrani kožu praveći kremastu penu i obezbeđuje kupanje bez suza. Sadrži 92% prirodnih sastojaka. Pored nežne čisteće baze, bez sapuna sa fiziološkim pH u kremastoj kupki nalazi se 10% Uriage termalne vode (UTV), ekstrakt organskog runolista, ši puter i ulje suncokreta. Kupka je dermatološki testirana i hipoalergena. Zahvaljujući svom sastavu nežno čisti, obezbeđujući dobru hidraciju podržava funkciju kožne barijere. Može se koristiti kod zdrave novorođenčadi i odojčadi, ali i kod isušene i iritirane kože. Kupka se nanosi na vlažnu kožu, dobro uspeni, a potom se ispere.

Nakon kupke, u skladu sa prethodno navedenim preporukama, sledeći korak je nega kože emolijensima. Uriage BEBE Prvo hidratantno mleko namenjeno je za negu suve i osetljive kože lica i tela beba i dece. Mleko je vrlo nežnog, prijatnog mirisa, a zahvaljujući svojoj kremastoj teksturi brzo se upija ne ostavljajući mastan trag. Aktivni sastojci su UTV, organski runolist, ši puter i biljni skvaleni koji štite i jačaju kožu bebe i deteta. Mleko se nanosi svakodnevno, a po potrebi može se koristiti i više puta tokom dana.

POSETI ONLINE SHOP-Kupuj sigurno, komforno iz svog doma!

Dr Jelena Stanić, specijalista dermatovenerolog

About The Author

Leave a reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *