Letnje stomačne infekcije i šta poneti u putnoj apoteci za njih

Letnje stomačne infekcije i šta poneti u putnoj apoteci za njih
15.07.2022 No Comments Pedijatrija kbtim.rs

Kod svakog letnjeg putovanja, bilo da je na more ili planinu, postoje veće šanse za razvoj stomačnih virusnih infekcija pa se većina roditelja interesuje kako prevenirati ove pojave ili, ako do infekcije dodje, kako ih rešiti na najbrži način. Ne postoji specifičan lek za viruse koji deluje protiv stomačnih virusa već se ove tegobe rešavaju simptomatski.

Stomačni virusi su najčešće iz grupe adenovirusa, norovirusa ili rotavirusa, a simptomi su isti: mučnina, glavobolja, učestalo povraćanje, prolivi a kod neke dece i blago povišena temperatura. Dete inficirano nekim od stomačnih virusa izgleda iscrpljeno, bezvoljno, usta susuva i jezik beo, obično odbija hranu i žali se na bol u stomaku a broj prolivastih stolica može biti i do desetak u toku 24 sata.

Većina stomačnih virusnih infekcija se uspešno leči nadoknadom tečnosti i adekvatnom ishranom.

Prilikom povraćanja i dijareje iz organizma se gubi velika količina tečnosti što kod dece veoma brzo dovodi do dehidratacije pa je neophodno voditi računa da se izgubljena tečnost nadoknadi. Pravilo češće pomalo je način nadoknade tečnosti u slučaju infekcija stomačnim virusima. Detetu bi trebalo ponuditi tečnost:  vodu,bistru supu ili blag ičaj. U putnoja poteci bi trebalo uvek imati prašak za zaustavljanje proliva i sredstvo za rehidrataciju, najbolje u kombinaciji.

Prednost kombinacije je dvostruka: diosmektitvezuje viruse, zaustavlja širenje infekcije i smanjuje gubitak tečnostii smanjuje broj stolica u toku dana, a rastvor za rehidrataciju vraća organizmu narušeni elektrolitnibalans pa je oporavak brži i lakši. Ovakve kombinacije su prilagođene deciod 2 godine i starijoj kao i svim drugim odraslim članovima porodice.

Catidral®

Preporuke za ishranu dece sa infekcijama stomačnim virusima

Da se povrati apetit, a ne optereti dečiji stomak preporučuje se davanje manjih obroka u vidu blage, kašaste, dobro skuvane hrane: pirinčana kaša, kuvana šargarepa, pire od krompira. Preporučuje se i pečena jabuka, gnječena banana, hleb, slani kreker, tost, suvo pecivo. A prvih dana poželjno je izbegavati sveže voće i povrće, masnu i hranu sa začinima, mleko i mlečne proizvode.

Dr Jelena Divčič,

specijalista pedijatrije Poliklinika Dr Raketić

About The Author

Leave a reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *