Niš – Srbija

redakcija@kbtim.rs

Udruženje Klub beba trudnica i mama registrovano 15.12.2017. godine u Nišu, donelo odluku o izmenama Statuta odnosno ciljevima oblasti:

U nastavku prenosimo novi Statut Udruženja:

KLUB BEBA TRUDNICA I MAMA LOGO

Udruženje „,KLUB BEBA TRUDNICA I MAMA” (u daljem tekstu: Udruženje) je nevladino i neprofitno udruženje, osnovano na neodređeno vreme radi ostvarivanja ciljeva u oblasti HUMANITARNE POMOĆI BEBAMA, TRUDNICAMA I MAMAMA.

Ciljevi Udruženja su: Unapređivanje zaštite i zdravlja beba, podizanje svesti o značaju nataliteta, edukacija trudnica i mama, a posebno mladih o značaju humanitarnog rada namenjenog bebama, organizovanje predavanja i jačanje svesti o zajedništvu i značajuhumanitarne pomoći najmlađima.

Radi ostvarivanja svojih ciljeva Udruženje naročito:

1) Angažuje lekare, medicinske sestre-tehničare, farmaceute na volontetskom radu i doprinosu Udruženju.

2) Organizuje aktivnosti za buduće roditelje, roditelje koje su se ostvarili u ulozi roditelja, bebe i decu predškolskog uzrasta.

3) Organizuje radionice u okviru školice roditeljstva za trudnice kroz obuku od strane stručnih lica.

4) Organizuje humanitarne akcije za novorođenčad.

5) Obilazi članove odnosno posećuje porodilje sa bebama u okviru humanitarne pomoći namenjene bebama.

6) Prikuplja i obrađuje naučnu i stručnu literaturu u oblasti zaštite zdravlja beba.

7) Organizuje, samo ili u zajednici sa drugim organizacijama, stručne skupove, savetovanja, seminare, panele, kongrese i druge oblike edukacije u oblasti humanitarnepomoći bebama.

8) Objavljuje knjige i druge publikacije putem interneta o pitanjima koja se odnose na humanitarni rad sa bebama, u skladu sa zakonom.

9) Organizuje volonterske akcije.

10) Sarađuje sa univerzitetima, školama, stručnim udruženjima, institucijama i drugim organizacijama u zemlji i inostranstvu koje se bave humanitarnim radom namenjenim bebama.

11) Sarađuje sa advokatima kroz pravno besplatno savetovalište u oblasti akušerskog nasilja i nasilja porodici.

12) Prikuplja donacije, dobrotvorne priloge, kotizcije, članarine i druge oblike finansijkog učešća u skladu sa zakonom.

Ovaj Statut stupa na snagu dana od danom njegovog usvajanja na Skupštini Udruženja. 17.04.2024.

U skladu sa ciljevima i oblastima kojima se Udruženje bavi, ono nastavlja sa proširenim aktivnostima.

Melisa Osmanović predsednica ovog Udruženja izjavljuje da su u toku formiranja novih timova i resora kao i spiska novih aktivnosti.

Najavljuje saradnju sa državnim institucijama kao i inicijativu i borbu da Udruženje osnuje svoj pravac i cilj ka nekom novom putu i da konačno dobije svoje mesto i poziciju u državi.

U tom cilju je i vredno radila u proteklih par meseci i dobila dozvolu da u drugom mandatu predsedništva proširi mogućnosti Udruženja u cilju podrške budućim i sadašnjim roditeljima.

Kako kaže, ima planove da Udruženje napreduje kroz određene jedinice a o tome je rano govoriti već će rezultati pokazati poziciju koje će ovo Udruženje steći.

Kao inovaciju za početak prikazuje nam upitniik putem ankete, u kojoj će žene moći da prikažu realno stanje porodilišta u Srbiji.

Kao glavni problem, nakon ispitivanja članova putem društvenih mreža, videla sam da je reč o poboljšanju uslova i komunikacija medicinskih radnika i porodilja tema broj 1.

Ona ističe da je ovo samo jedna od tema kojima će da se bavi u narednom periodu a pored njih je i provera rada svih ostalih školica, privatnih poseta beba i porodilja, kao i odnosa porodice odnosno ispitivanje uslova i komunikacije porodilje nakon izlaska iz porodilišta.

Melisa Osmanović predsednica Udruženja KBTIM

Nakon što sam prošla sve moguće inspekcije i razgovore sa nadležnim institucijama, došla sam do zaključka da je pored dosadašnje organizacije društveno-odgovornih i zabavno-edukativnih manifestacija, preko potrebna podrška i pomoć ženama i porodicama kako dok borave u bolnicama tako i kada se vrate svojim kućama. Nismo svesni kroz šta jedna žena prolazi bez podrške i razumevanja, već smo navikli da je sve obaveza i rutina.

Ona dodaje da svi zainteresovani za rad i aktivnosti ovog Udruženja, mogu da prate aktivnosti online putem sajta i stranica na Fejsbuku i Instagramu, i poziva sve one koje žele da se priključe aktivnostima da to i učine u zavisnosti od njihovih mogućnosti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pretraga…

Poslednji članci

 • Udruženje Klub beba trudnica i mama: Usvojen novi Statut
  Udruženje Klub beba trudnica i mama: Usvojen novi Statut

  Udruženje Klub beba trudnica i mama registrovano 15.12.2017. godine u Nišu, donelo odluku o izmenama Statuta odnosno ciljevima oblasti: U nastavku prenosimo novi Statut Udruženja: Udruženje „,KLUB BEBA TRUDNICA I MAMA” (u daljem tekstu: Udruženje) je nevladino i neprofitno udruženje, osnovano na neodređeno vreme radi ostvarivanja ciljeva u oblasti HUMANITARNE POMOĆI BEBAMA, TRUDNICAMA I MAMAMA.…

 • Moje iskustvo u niškom porodilištu: Nakon kiše uvek dolazi najlepša duga! 
  Moje iskustvo u niškom porodilištu: Nakon kiše uvek dolazi najlepša duga! 

  Pozdrav svima koji ovo čitaju, Ovo je priča o jednom malom anđelu Lenki i njenoj seki, duginoj bebi Aurori. Za prvu trudnoću saznajem 2020. godine, pik korone, karantin, haos. Naravno bila sam u šoku ali i presrećna. Moja borba počinje rezultatima dabl testa koji je pokazao rizik za Edwardsov i Patau sindrom 1:5. Doktori su…

 • Putna apoteka: Preporuka pedijatra
  Putna apoteka: Preporuka pedijatra

  Planiranje putovanja sa decom podrazumeva mnogo više pripreme nego kada putujete bez njih. Ipak takva putovanja su najlepša. Ona obično bivaju puna avantura i neočekivanih, ali zabavnih dogadjaja koji se pretvaraju u najlepše uspomene. Da vam zdravstvene tegobe ne zadaju glavobolju na putovanju, prilikom pakovanja ne zaobaravite da spakujete putnu apoteku za vaše dete. Uz…