Niš – Srbija

redakcija@kbtim.rs

Planiranje putovanja sa decom podrazumeva mnogo više pripreme nego kada putujete bez njih. Ipak takva putovanja su najlepša. Ona obično bivaju puna avantura i neočekivanih, ali zabavnih dogadjaja koji se pretvaraju u najlepše uspomene. Da vam zdravstvene tegobe ne zadaju glavobolju na putovanju, prilikom pakovanja ne zaobaravite da spakujete putnu apoteku za vaše dete. Uz primenu lekova i pomoćnih sredstava iz putne apoteke, roditelji mogu ublažiti otkloniti sledeće tegobe.


Povišena telesna temperatura

Ne krećite na put sa detetom bez toplomera u vašoj putnoj apoteci.Ako dete ima povišenu telesnu temperaturu koja prelazi 38,5 C,verovatno ćete poželeti da je spustite. U svakom slučaju je bolje imati lek za spuštanje temperature.

Antipiretik

Paracetamol, Brufen u svojoj putnoj apoteci, nego da jurcate u potrazi za otvorenom apotekom.

Probiotik

Usled promene mesta boravka, klime, hrane i vode na koje je dete naviklo, njegov stomačić odreaguje i dodje do stomačnih tegoba mučnine, povraćanja i dijareje. Osim što pomaže u slučajevima kada do stomačnih tegoba dodje,probiotik ih moze sprečiti ako ga na putovanju koriste preventivno.

Sredstvo za rehidraciju

Ako dete zbog povraćanja ili dijareje izgubi dosta tečnosti, najlakše ćete je povratiti sredstvom za rehidrataciju.


Putna apoteka: Preporuka pedijatra

Prva pomoć

U slučaju da dodje do neke povrede sadržaj prve pomoći iz vaše putne apoteke bi trebalo da vam pomogne da je sanirate, zato obavezno upakujte povidon jod, sterilne zavoje i gaze, hanzaplaste, antiseptične vlažne maramice. Preparati za ublažavanje iritacije iIi svraba zbog uboda insekata ili opekotine.

Ubodi insekata

Kao i opekotine od sunca su uobičajene pojave na odmorima. Za smirivanje iritirane kože u putnoj apoteci bi trebalo da imate kremu sa pantenolom. Kod alergija ce pomoći krem, gel, ili mast na bazi antihistaminika. Kod burnih reakcija možete detetu dati sirup protiv alergije na bazi antihistaminika.

Opekotine

Da bi izbegli pojavu opekotina od sunca potrebno je zaštiti kožu vašeg deteta vodootpornim preparatom namenjenim za zaštitu dečije kože sa faktorom od UV zračenja 50. Preparat treba nanosti na kožu svaka 2 sata.


Mučnina tokom puta

Obratite pažnju da pred sam put i tokom puta dete unosi laganu hranu, sa češćim, a manjim unosom tečnosti. Tableticu protiv mučnine i povraćanja tokom vožnje – dimenhidrinat možete dati pred polazak na put. Ako je dete na nekoj trenutnoj terapiji ili na hroničnoj je terapiji, ne zaboravite da ponesete lekove.

Potrebu za primenom antibiotske terapije u vidu sirupa ili tableta prepustite lekaru. Pediajtar, će nakon pregleda, proceniti da li je potrebna antibiotska terapija, zbog toga je preporučljivo da, ukoliko putujete u inostranstvo, uplatite putno zdravstveno osiguranje.

Uz nadu da vam ništa sa našeg spiska – osim preparata za zaštitu od sunca neće zatrebati i da ćete svoju putnu apoteku vratiti kući netaknutu, želimo vam sjajan odmor!

Poliklinika Life impuls
Dr Vanja Petrovski pedijatar

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pretraga…

Poslednji članci

 • Udruženje Klub beba trudnica i mama: Usvojen novi Statut
  Udruženje Klub beba trudnica i mama: Usvojen novi Statut

  Udruženje Klub beba trudnica i mama registrovano 15.12.2017. godine u Nišu, donelo odluku o izmenama Statuta odnosno ciljevima oblasti: U nastavku prenosimo novi Statut Udruženja: Udruženje „,KLUB BEBA TRUDNICA I MAMA” (u daljem tekstu: Udruženje) je nevladino i neprofitno udruženje, osnovano na neodređeno vreme radi ostvarivanja ciljeva u oblasti HUMANITARNE POMOĆI BEBAMA, TRUDNICAMA I MAMAMA.…

 • Moje iskustvo u niškom porodilištu: Nakon kiše uvek dolazi najlepša duga! 
  Moje iskustvo u niškom porodilištu: Nakon kiše uvek dolazi najlepša duga! 

  Pozdrav svima koji ovo čitaju, Ovo je priča o jednom malom anđelu Lenki i njenoj seki, duginoj bebi Aurori. Za prvu trudnoću saznajem 2020. godine, pik korone, karantin, haos. Naravno bila sam u šoku ali i presrećna. Moja borba počinje rezultatima dabl testa koji je pokazao rizik za Edwardsov i Patau sindrom 1:5. Doktori su…

 • Putna apoteka: Preporuka pedijatra
  Putna apoteka: Preporuka pedijatra

  Planiranje putovanja sa decom podrazumeva mnogo više pripreme nego kada putujete bez njih. Ipak takva putovanja su najlepša. Ona obično bivaju puna avantura i neočekivanih, ali zabavnih dogadjaja koji se pretvaraju u najlepše uspomene. Da vam zdravstvene tegobe ne zadaju glavobolju na putovanju, prilikom pakovanja ne zaobaravite da spakujete putnu apoteku za vaše dete. Uz…