Niš – Srbija

redakcija@kbtim.rs

Pozdrav svima koji ovo čitaju,

Ovo je priča o jednom malom anđelu Lenki i njenoj seki, duginoj bebi Aurori.

Za prvu trudnoću saznajem 2020. godine, pik korone, karantin, haos. Naravno bila sam u šoku ali i presrećna. Moja borba počinje rezultatima dabl testa koji je pokazao rizik za Edwardsov i Patau sindrom 1:5. Doktori su bili u šoku jer nikada nisu videli toliki procenat. Odnosno tako velike šanse da sa bebom nešto nije ok. Na ultrazvuku je sve bilo u redu osim jednog puta kada je beba delovala previše uspavano. Kao da je bila usporena. Tada se doktorka uplašila i čak sam dobila komentar “Umeš li ti da isprazniš bešiku”. Naravno svi znamo da trudnice idu u wc na svakih 5 minuta. Bila sam slomljena ali odlučila da zadržim svoju bebu, koliko god bolesna bila-moja je! Zakazuju mi amniocentezu i tu saznajem da nemam skoro više uopšte plodove vode i moraju me slati na pobačaj (tako ružna reč jer zapravo sam je rodila prirodnim putem). To je bio i prvi put da sam čula njene otkucaje srca. Prvi i poslednji.

Nikada neću zaboraviti taj dan. 1.10.2020. noć, nešto posle 1 posle ponoći. Kontrakcije bolne užasno, meni se išlo u wc, sestra kaže “Idi neće to još”… Odem i porodim se tu. Sama. U wc-u bolnice. Nisu bile dozvoljene posete. Osećala sam se tako samo na najgori dan svog života. Nakon toga se ne sećam ničega, uspavali su me i onda više nisam imala svoje čedo. Dali su mi da potpišem neke papire, sve u svemu da sam sama kriva što se to desilo u wc-u itd itd. Nakon toga slušala sam komentare ginekologice u Domu zdravlja da “Bog baca šta ne valja” i to me je toliko bolelo. Kako to moje čedo “ne valja”?! 

Stigli su rezultati patologije. Dugo sam ih čekala. Triploidija. Devojčica. Sećam se da me je mama čekala ispred nakon razgovora sa genetičarkom, samo sam joj pala u zagrljaj i rekla da sam znala da je devojčica. Odlučila sam da mora imati ime. Ta duša mora imati ime i znati negde gore da je voljena najviše na svetu. Zove se Lenka. Po Lenki Dunđerski, jednoj od najlepših žena, inspiraciji za pesmu “Santa Maria Della Salute”. Suprug i ja smo se venčali 1.10.2022. na njen drugi “rođendan” u njenu čast. I svake godine ćemo puštati jedan roze balon za nju.

Moja borba za bebu se nastavlja. Milion negativnih testova, suze, lekovi, terapije, hiperbarična komora… svaki negativan test doživljavala sam kao sopstveni poraz. U međuvremenu sam imala jednu lažnu trudnoću (trudnoću bez razvitka ploda) i pobačaj koji sam pregurala na poslu, radila sam dok se sve to dešavalo i ćutala o tome. Nekako sam osećala krivicu… 

Naravno da nisam bila kriva, nije ni jedna žena. 

I onda 27.8.2022. napokon saznajem da sam trudna. Sreći nikad kraja! Dolazi nam duga, naše drugo čudo. Trudnoću mi je vodio divan dr Dragan Stošić koji me je stvarno uverio da je sve u savršenom redu i opusti skroz. 

Radila sam prenatalni test jer sam želela da budem sigurna da je sve u najboljem redu. Saznali smo da je još jedna curica i da je sve u redu dok smo bili na medenom mesecu. To za mene ima poseban značaj i budi neku posebnu emociju. Odmah smo kupili roze bodić u Barseloni da i ona to čuva ceo život.

Takođe sve školice i dešavanja koja sam posećivala su me dodatno opustili. Nisam slušala horor priče iz porodilista, iako sam jednu doživela, jer sam čvrsto verovala da će sve biti savršeno. Tako je i bilo. 

Na porodjaj 2.5.2023.sam otišla nasmejana, srećna. Za prvi maj smo išli na jezero, videli gnezdo rode i prošli ispod duge. Kao da mi je to govorio moj anđeo sa neba “Ne brini, mama, šaljem ti seku”. U porodilište sam došla rano ujutru, nasmejana i raspevana. Bila sam već na 5 prstiju i sve se desilo jako brzo. U 5.57h su me ostavili u pripremnoj sobi. U 8.38h je stigla na svet najlepša devojčica. Ništa me nije bolelo, jedva sam čekala da je upoznam. Porodile su me dve babice. Mlada Jasmina čini mi se crna, i starija kojoj se nažalost ne sećam imena crvenokosa. Nakon vađenja posteljice mi je pao pritisak i morali su da je odnesu. Naravno svi lekari i sestre su brzo reagovali i nakon pet minuta već sam bila dobro. Kada su mi je stavili na grudi, za te prve najlepše momente, prvo što je uradila je da mi se isplezila. Meni je to bilo tako smešno. Kao da je odmah tražila da ručka. Ispostaviće se kasnije da baš voli da jede. Babice su bile divne prema meni. Stvarno sam se osećala lepo, nekako skoro pa magično. Imala sam epidural, ali ni pre toga stvarno nije bilo strašno. Pohvalila bih i specijalizanta Nemanju koji mi je ušivao epiziotomiju kao da se nisam ni porodila. Mogla sam sve, ta tri končića sam skinula brzo i samo sam jedva čekala da šetam.

U sobi sam bila sa još dve devojke sa kojima sam baš lepo provodila dane, iako sam jedva čekala da dođem kući stvarno mogu da kažem da mi je bilo lepo i tamo sa njima. Pomoć oko dojenja mi nije mnogo trebala, brzo smo se uhodale. Pamtim samo jednu sestru koja nije baš bila raspoložena za saradnju, ostale su stvarno sve bile tu da pomognu, posavetuju, našale se. Dok sam išla da prijavim bebu, tu je bila i neka inspekcija, čini mi se sanitarna, pa smo opet morale sve da nosimo maske. Bila je malo napeta situacija, ali ja sam samo čekala da kažu “Idete kući”.

Momenat kada sam videla supruga dok smo prijavljivali dete… To mi je značilo najviše na svetu. I iskreno jedino za čim malo patim je što nisam imala ni telefon, ni prisustvo oca na porođaju, ni posete. Mislim da bi to moje iskustvo podiglo na još veći nivo. Imala sam taj jedan poziv, babica je donela fiksni da javim da je sve u redu i da sam se porodila. Naravno više bih volela da sam mogla da ga zagrlim i kažem “Uspeli smo nakon svega!”

Sestra koja nam je iznela bebe kada smo izlazile iz porodilista, a koja je pred penzijom, je takođe bila predivna i uvek ću je pamtiti (ne znam joj ime, i to mi je baš žao). Sve u svemu drugo iskustvo mi je zaista bilo lepo. Imala sam malu dozu straha, ali sam pošla sa stavom da će sve da bude savršeno i nisam dozvolila da mi iko to pokvari. Još samo da dodam da su mi psihofizičke pripreme i edukacije u školici roditeljstva koju organizuje Klub beba trudnica i mama podjednako pomogle u svrhu pripreme kako fizički tako i psihiči, dodatna benificija mi je bila što sam neke medicinske radnike srela a koji su bili edukatori u pomenutoj školici.

Poenta priče je da koliko god oblaci bili tamni, nakon kiše uvek dolazi najlepša duga! 

Nebo mora biti mračno da bismo videli koliko su sjajne zvezde, zar ne?

A ja ih imam dve. Jedna sija na nebu, a druga u mom naručju! 💜

Autor teksta: Teodora Ivković 

Vaše priče, iskustva i poruke možete poslati na e-mail: redakcija@kbtim.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pretraga…

Poslednji članci

 • Udruženje Klub beba trudnica i mama: Usvojen novi Statut
  Udruženje Klub beba trudnica i mama: Usvojen novi Statut

  Udruženje Klub beba trudnica i mama registrovano 15.12.2017. godine u Nišu, donelo odluku o izmenama Statuta odnosno ciljevima oblasti: U nastavku prenosimo novi Statut Udruženja: Udruženje „,KLUB BEBA TRUDNICA I MAMA” (u daljem tekstu: Udruženje) je nevladino i neprofitno udruženje, osnovano na neodređeno vreme radi ostvarivanja ciljeva u oblasti HUMANITARNE POMOĆI BEBAMA, TRUDNICAMA I MAMAMA.…

 • Moje iskustvo u niškom porodilištu: Nakon kiše uvek dolazi najlepša duga! 
  Moje iskustvo u niškom porodilištu: Nakon kiše uvek dolazi najlepša duga! 

  Pozdrav svima koji ovo čitaju, Ovo je priča o jednom malom anđelu Lenki i njenoj seki, duginoj bebi Aurori. Za prvu trudnoću saznajem 2020. godine, pik korone, karantin, haos. Naravno bila sam u šoku ali i presrećna. Moja borba počinje rezultatima dabl testa koji je pokazao rizik za Edwardsov i Patau sindrom 1:5. Doktori su…

 • Putna apoteka: Preporuka pedijatra
  Putna apoteka: Preporuka pedijatra

  Planiranje putovanja sa decom podrazumeva mnogo više pripreme nego kada putujete bez njih. Ipak takva putovanja su najlepša. Ona obično bivaju puna avantura i neočekivanih, ali zabavnih dogadjaja koji se pretvaraju u najlepše uspomene. Da vam zdravstvene tegobe ne zadaju glavobolju na putovanju, prilikom pakovanja ne zaobaravite da spakujete putnu apoteku za vaše dete. Uz…